<

Хто повинен доплачувати вихователям та вчителям: держава чи місцевий бюджет?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:39 | 11.03.2019 / Володимир / , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

11-го березня під час зустрічі педагогів з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич із залу задали запитання про те, чому зарплата музичних керівників дошкільних навчальних закладів є нижчою, ніж вихователів, адже вони також відносяться до педагогічних працівників. З цього запитання і почалася поміркована дискусія про те, хто – держава чи міський бюджет – повинен здійснювати доплати вчителям.

Нагадаємо, що Лілія Гриневич відвідала Володимир-Волинський на запрошення народного депутата Ігоря Гузя.

«Музичні керівники отримують зарплату на 2 тарифних розряди нижчу при тій самій вищій освіті», – зазначили, задаючи запитання. Також цікавилися перспективами фінансування дошкільної галузі та збільшенням зарплат працівників дошкілля.

«Я бачу одну можливість – піднімати по тарифній сітці. Все решту можна врегульовувати доплатами, але це залежить від милості місцевої влади”, – розповіла Лілія Гриневич.

Міністр наголосила, що відбулася фінансова децентралізація. Бюджет Волинської області зріс за останні кілька років на 74%.

“Зросли бюджети, але давайте нехай держава попіклується і заплатить зарплату навчальним закладам…Так не може бути, тому що ми гроші опустили вниз, ближче до платників податків. Місцева влада має зрозуміти, що ці гроші не тільки на благоустрій”, – зазначила Гриневич.

Міністр зазначила, що питання чи доплачувати, чи ні педагогам – це залежить від пріорітетів місцевої влади. Колегам-педагогам вона порадила, що потрібно «самим для себе вигризати, бо ніхто за вас цього не зробить». А вносити зміни в тарифну сітку – це довготривалий і клопіткий процес, розповіла вона.

“Я собі записала на олівець про ситуацію з музичними керівниками. Це важливо, тому що роль естетичного виховання в дошкіллі неможливо переоцінити”.

Присутній на зустрічі міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк повідомив, що у минулому році з бюджету міста на доплати до зарплат було виділено 11 мільйонів гривень. Минулого року і цьогоріч виділяються кошти з міської казни на капітальні і поточні ремонти шкіл. Проте Петро Саганюк зазначив, що не згідний з тим, що органи місцевої влади повинні повністю фінансувати цю сферу, адже є багато інших видатків, які додатково впали на плечі міського бюджету.

“Є проблема дошкільної освіти, є проблема медицини. Ми сьогодні отримали листа про пільгові перевезення пасажирів, підписаного державною особою. У ньому зазначено: відшкодувати кожному 82,69 копійок. В місті 9 тисяч 300 пільговікив. Мені треба в бюджеті знайти 8 мільйонів, щоб це профінансувати. Тепер акциз з бюджету повністю забрали. У бюджеті є вільні залишки, проте є і два аварійні будинки, на які треба кошти”, – повідомив міський голова.

За словами мера Володимира-Волинського, зарплату техперсоналу навчальних і виховних закладів платять з міського бюджету, комунальні послуги теж. Тому треба і щоб держава попіклувалася та зняла певний тягар з міського бюджету.

Як зазначив народний депутат Ігор Гузь, який ініціював зустріч Лілії Гриневич з педагогами регіону Прибужжя, вже вивчав це питання. Так, за його словами, у Володимирі доплата педагогам з міського бюджету становить 20%, у Нововолинську- 5, у Павлівці – 10. Сума доплати – це питання пріорітетів міської влади, повідомив він.

” У кожній ОТГ і кожному місті бюджети виросли. Керівники знають, що за ці гроші вони мають можливість робити багато. Але стоїть питання пріорітету, і якщо міська рада приймає 5 відсотків, то вона за «зекономлені» гроші робить, наприклад світло. Дати скрізь однаково теж не можна. Рівненська громада – друга в області за надходженнями до бюджету. То вона може зробити багато. Але не треба порівнювати її можливості з іншими. Нещодавно я був в одній зі шкіл Нововолинська і там піднімалося питання про те, чи може міський бюджет платити більше. Так, може. Хай приймають рішення або відверто скажуть, що прийняли пріорітети інші. А це можуть бути ремонти шкіл чи ще щось інше”, – розповів нардеп.

Із залу прозвучало запитання про те, чи можна зробити суму надбавки за престижність педагогам фіксованою.

Лілія Гриневич відповіла, що цього робити не можна, адже це буде «зрівнялівка». Адже один педагог працює краще, а інший – гірше. Якщо зрівняти всіх у зарплаті, то вчитель, який добре працює, втрачає можливість отримувати більше.

“Було визначено, що платиться надбавка за престижність, орієнтовний показник. Ми можемо написати 10, але це не буде правильно. Тому що треба дати можливість на місцях заплатити більше, щоб мотувавати вчителів. Треба мотивувати тих вчителів, які більше працюють, які нові методики застосовують”, – розповіла Гриневич.


Міський голова Петро Саганюк, взявши слово, зазначив, що раніше, коли в місті будувалися багатоповерхівки, то 10 відсотків квартир віддавали військовим, а сьогодні їм як житло знайти складно, так і земельну ділянку. А можна було б педагогам квартири виділити і медикам.

Лілія Гриневич порадила звернутися з таким слушним зауваженням до Міністерства регіонального розвитку. «Житло комерційне, міста дають дозволи на будівництво, а там не передбачається ніякої інфрастуктури. Від цього теж страждає місто», – зазначила Гриневич.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер