<

«242 дні пекла»: спогади «кіборга» з Володимира, який боронив Донецький аеропорт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:30 | 16.01.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
27
/ 1 коментар

16-те січня – День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Один з тих, кого нині називають «кіборгом» – володимирчанин Юрій Хомич. У цей день чоловік згадує тих, хто не повернувся додому зі Сходу.

Свою історію чоловік розповів Суспільному.

Побратими назвали Юрія “Байкер”. На Схід чоловік каже: пішов добровольцем, аби захистити кордони своєї держави і власну сім’ю.

“Я прийняв таке рішення: поїду, бо з мене буде користь. Пішов у військкомат, мене призвали у 80-ту аеромобільну бригаду, в третій батальйон, який надалі брав участь у захисті Донецького аеропорту”, – пригадує військовий.

Юрій Хомич обійняв посаду головного старшини батальйону. Військовий каже: бої за донецьке летовище тривали 242 дні, до 22 січня 2015-го: “це були російські солдати. Бо в нас були полонені з військовими квитками, у формі. А ми кажемо, що у нас війни не має”, – каже Юрій.

Донецьке летовище, крім військових, обороняли медики й волонтери, розповідає чоловік. “Це Львівська, Івано-Франківська, Волинська області, але були хлопці із Донецька і Луганська. І ніхто нічого не ділив, бо це була єдина добровольча сила. Це люди, які готові жертвувати своїм життям заради майбутнього України”, – каже волинянин.

Себе “кіборгом” військовий не вважає, каже цього звання удостоєні його побратими: “кіборги – це люди, які залишилися там, які ціною власного життя полягли там. Хлопці, які попали в полон. Це люди з великої літери. Це – кіборги.

Юрій Хомич каже: якщо ситуація на східних рубежах країни погіршуватиметься – візьме наплічник і знову повернеться на передову.

Нагадаємо, оборона Донецького аеропорту продовжувалася 242 дні. Бої тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015. За даними українського проєкту “Книга пам’яті полеглих за Україну”, під час оборони Донецького аеропорту загинули сто українських військових.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок