<

Питання утеплення будинків і залучення на це коштів обговорили на засіданні Ради голів ОСББ Володимира-Волинського.

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:30 | 4.10.2016 / Володимир / , /
Перегляди
11
/ коментарі 2

Цього року процес створення ОСББ в Україні “набрав максимальної швидкості”, адже вступив в силу закон, який зобов’язує жителів багатоквартирних будинків самостійно вирішувати всі проблеми пов’язані з його експлуатацією.

Тому й з’явилась потреба об’єднати всіх голів ОСББ міста у одну організацію, якою стала Рада голів ОСББ Володимира-Волинського.

Перше засідання ради в статусі офіційної організації відбулось 29 вересня у приміщенні міськвиконкому. На ньому обрали секретаря ради (Олександра Смикалюка) та вирішили створити групу у соціальній мережі для висвітлення новин та іншої інформації, яка стосується роботи організації.

Перше питання, яке розглядали на засіданні ради стосувалось модернізації будівель з метою зменшення витрат на енергоносії (доповідачі Петро Лавренюк, експерт проекту “Енергоефективність у житловому секторі України” та представники компанії виробників будівельних матеріалів).

Петро Лавренюк наголосив, що тарифи на опалення постійно зростають, а, враховуючи інфляцію, цей процес буде продовжуватись й надалі.  Але є спосіб зменшити витрати на тепло.

Так в одному з ОСББ Луцька люди встановили тепловий пункт, на який взяли кредит 22о тис. гривень та 2 млн. на утеплення будинку плюс відсотки в банк. Загальна сума до сплати за 10 років користування цими коштами – 4,8 млн. гривень. провівши всі роботи жителі цього ОСББ стали платити на 60 відсотків менше. Таким чином за 10 років вони не лише повернуть кредит, але й сплатять за тепло на 500 тися гривень менше, ніж до модернізації будинку. Але є державна програма енергоефективності, яка полягає в компенсації вартості матеріалів від 40 до 70 %. Це автоматично зменшує і суму кредиту і відсотки які потрібно сплатити. Додатково є міські програми. Так в Луцьку компенсують відсотки по кредитам. Якщо скористатись цією можливістю, то сума виплати до банку зменшується в два рази. Тобто кошти будуть повернені банку не за 10, а за 4-5 років. Звичайно можна нічого не робити, але ті хто оберуть такий шлях явно програють. Тим же, хто користується субсидіями варто роз’яснити, що не відомо чи залишиться державна допомога завтра. Цього року вже зменшили суму компенсації та відмовили у субсидіях деяким групам населення. Не забувайте, що зросте і вартість нерухомості після модернізації, – зазначив Петро Лавренюк.

Присутніх цікавило, як працювати з боржниками. Експерти розповіли, що якщо хтось не платить, то справа передається юристам і подається у суд. Також варто відправляєти листи до їх роботодавців чи шукати інші законні способи впливу.

Гратися з такими речами не можна, потрібно бути жорсткими, адже байдужість породжує проблеми в майбутньому. І якщо не боротись з боржниками їх буде ставати все більше, – наголосив доповідач.

img_0651
img_0652

Далі виступили виробники матеріалів, які використовуються для утеплення фасадів. Вони розповіли про необхідність утеплення будинків.

Хто не утепляє, той несе збитки. Найбільша кількість тепла втрачається через стіни, тому й найбільше уваги варто приділити саме “обшивці” будинку”. Адже він, як і живий організм мерзне взимку. Варто врахувати, що утеплення не лише дозволяє економити кошти, але й підвищує вартість квартир у будинку, – розповів представник компанії “Sniezka” в Україні Орест Жураківський.

Але коли мова зайшла, про те, що утепляти потрібно весь будинок, а не окремо квартири. Дехто з присутніх обурився, адже люди утеплили собі квартири за власні кошти.

Григорій Цаль-Цалко (голова міської ради голів ОСББ), наголосив, що індивідуальне утеплення стін будинків в більшості випадків не законне, і контролюючі органи просто ще не “дійшли” до цієї проблеми.

Після нетривалих суперечок, присутні погодились, що ця проблема стосується мешканців кожного будинку окремо і вирішувати її люди повинні самостійно на зборах.

На засіданні були присутні і керівники місцевих відділень АБ «Укргазбанк» Тетяна Левкова та АТ «Ощадбанк» Олег Козак, які розповіли про умови надання кредитів за державною програмою “Тепла оселя”  та “Ощадний дім”.

img_0657

Найактивніше присутні обговорювали питання встановлення побудинкових газових лічильників. Присутній на зустрічі головний інженер місцевого відділення ПАТ «Волиньгаз» Володимир Любежанін, зазначив, що “Волинсь” газ вимушений виконувати закон, який дозволяє користуватись газом без лічильників до 2018-го року.

Голови ОСББ, які були присутні на засіданні, з самого початку розгляду питання висловлювались негативно до нових правил обліку газу. За їх словами може виникнути ситуація, коли нарахування буде проводитись не чесно (одні платитимуть більше, чи взагалі за своїх сусідів).

Тому Рада голів ОСББ вирішила підготувати звернення до відповідних структур, які могли б роз’яснити та вирішити це питання.

На наступному засіданні Ради голів ОСББ, яке відбудеться всередині жовтня будуть розглядатись питання оформлення установчих документів ОСББ/ЖБК та обслуговування електромереж багатоповерхових будинків.

img_0649




коментарів: 2
  1. ну й вибрали керівництво Ради Голів , і сміх і гріх ,Смикалюка та Цаль-Цалко як ці чиновники без досвіду як життєвого так і конкретної роботи можуть керувати Радою , люди з ОСББ відкликайте своїх голів , які голосували за таке керівництво !!!

  2. Цікавому: Вказаного “СПЕЦІАЛІСТА” обирали за кулісами,А головам представили!Але навіть хоч-би і демократично,то вряд-би хто з досвідом погодився на цю роботу,ось так Жили і будемо жити,бо в основному усім усе по великому барабану,а язик як відомо без кісток!Створюйте ОСББ,утеплюйтесь,ремонтуйтесь,беріть кредити,А за який …….!Скажіть мешканцям що для цьго треба встановити відповідну квартплату,ну наприклад 5грн./м.кв.Ну як,вже зрозуміло під яку музику Вас будуть грати!!А де ті,хто довів житловий фонд до нинішнього стану, чи де гроші які брав балансоотримувач? З кого спитають,хто відповість? Може було-б справедливіше спочатку довести до ладу, а потім передавати жителям на утримання.З чого починати, з балансу ВЕЛИКИЙ НУЛЬ? Згідний з Вами,що максимальний рівень призначеного керівника-вихователь старшої групи у дитсадку,йому дійсно ганяти мячика між дворовими командами(з його власних слів на першому засіданні, як маємо організовувати роботу)ВЕЛИКЕ ДИТЄТКО партійно-комунікабельного виховання!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер