<

Вмираючі бактерії попереджають інших «передсмертним криком» про атаку небезпечного антибіотика – вчені

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:45 | 27.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Вчені з Техаського університету в Остіні кажуть, що деякі бактерії, як кишкова паличка, після впливу антибіотика видають щось на зразок «передсмертного крику» – це хімічний сигнал, який допомагає іншим бактеріям адаптуватися до антибіотика.

Так вони попереджають інші бактерії про небезпеку, повідомляє УНІАН з посиланням на Live Science.

Такого роду хімічні сигнали тривоги називають некросигналізацією. Завдяки їм рятується велика частина бактеріальної колонії.

У своєму дослідженні вчені спостерігали за колоніями бактерій E. Coli, які росли на твердих поверхнях і пересувалися за допомогою джгутиків, утворюючи подобу рою комах. На такі “бродячі рої” впливали низькими дозами антибіотиків.

Коли антибіотик потрапляв на колонію бактерій, приблизно 25% мікробів одразу ж гинули, але інші встигали відсунутися від небезпечної речовини, отримавши хімічний сигнал тривоги від вмираючих побратимів.

Некросигналізація дозволяла іншим бактеріям виграти час і при цьому активувала певні гени, щоб прискорити мутації і виробити стійкість до антибіотика в наступних поколіннях бактерій.

Також дослідники з’ясували, що субпопуляції бактерій мінливі, бо деякі були більш сприйнятливі до антибіотиків, ніж інші. Це означає, що колонії бактерій можуть колективно культивувати різні субпопуляції як еволюційну стратегію виживання — якщо нові антибіотики вбивають вразливих членів колонії, то їх смерть допоможе захистити інших.

“Отримані дані свідчать про те, що в щільних скупченнях бактерій вплив низьких доз антибіотиків може фактично сприяти придбанню стійкості до антибіотиків, що є важливим фактором для дослідження стратегій боротьби з бактеріальними інфекціями”, — розповідає співавтор дослідження Расіка Харші, професор молекулярної біології Техаського університету в Остіні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер