<

Влада Києва наполягає на законності свого рішення про необов’язковість ЗНО-2020 для випускників, які не планують вступати до вишів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:10 | 6.06.2020 / Новини / , , /
Перегляди
9
/ коментарі 2

Влада Києва наполягає на чинності свого рішення про необов’язковість проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання цьогорічними випускниками столичних закладів середньої освіти, які не планують вступати до вишів.

Про це заявив в.о. першого заступника голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський, інформує пресслужба КМДА, – передає УНІАН.

У КМДА пояснюють своє рішення як додатковий захід безпеки в умовах розповсюдження коронавірусної інфекції.

“Ми впевнені, що надання можливості вибору – складати чи не складати ЗНО в цьому році учням 11 класів – це додатковий захід безпеки, який дозволить обмежити контакти з потенційними носіями хвороби. Саме тому столичний Департамент освіти все робить правильно – ми піклуємося про здоров’я наших юних киян та їхніх рідних. У даній ситуації треба спиратись на здоровий глузд, а не амбіції. Ми маємо право ухвалювати таке рішення як місто, в якому діє надзвичайна ситуація. Тому закиди МОН про нібито незаконність не мають підґрунтя”, – заявив Мондриївський.

За його словами, у столиці є новий ризик спалаху захворюваності на COVID-19.

Мондриївський нагадав, що захворіла директор школи № 197, яка разом зі співробітниками готувала школу до ЗНО. Разом із нею у контакті були всі працівники школи, представники районного управління освіти та три керівники навчальних закладів, які також готуються до ЗНО. У КМДА вважають, що в цій ситуації необхідно прийняти додаткові заходи безпеки.

Нагадаємо, 3 червня було оприлюднено наказ Департаменту освіти і науки КМДА на виконання протоколу комісії з питань ТЕБ та НС, яким учнів 11-х класів і випускників закладів професійно-технічної освіти звільнено від проходження державної підсумкової атестації. Це стосується учнів, які цього року завершують здобувати повну загальну середню освіту, але не планують цього року вступати до вишів.

При цьому у КМДА наголосили, що ЗНО-2020 у Києві відбудеться, але участь у ньому можуть взяти лише ті, кому воно необхідне для вступу до закладів вищої освіти.

4 червня у Міністерстві освіти і науки України заявили, що рішення влади Києва про скасування ЗНО є нечинним і не підлягає виконанню.

“Наразі чинне законодавство України не наділяє ані МОН, ані місцеві органи виконавчої влади (чи їхні структурні підрозділи) повноваженнями звільняти учнів від державної підсумкової атестації, що відбувається у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Відповідно до ч. 1 ст. 18 закону України “Про повну загальну середню освіту”, учні отримують документи про освіту, зокрема свідоцтво про повну загальну середню освіту, після завершення навчання за освітньою програмою та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації”, – зокрема заявили в МОН.

Для проведення оцінювання в Києві підготували майже 7 тисяч аудиторій, де здійснюватимуть усі необхідні заходи дезінфекції та контроль за станом здоров’я тих, хто прийде на ЗНО. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме з 25 червня по 17 липня, додаткова – з 24 липня до 10 серпня.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер