<

Військовослужбовця з 14 бригади та ще трьох звільнених українців доправили до Мінська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:43 | 28.06.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарів 6

28 червня чотирьох звільнених з полону бойовиків українців доправили з Ростова-на-Дону до Мінська (Білорусь), звідки вони вирушать до Києва. У списку є військовослужбовець з 14 бригади Яків Веремейчик.

Про це 28 червня повідомив кум президента РФ Віктор Медведчук, передає УП.

Серед звільнених полонених – Дмитро Великий, Яків Веремейчик, Едуард Міхеєв та Максим Горяінов.

За словами Медведчука, ватажки ОРДЛО передали йому також документи звільнених – їхні паспорти, за якими вони і вилетять з Мінська до України. 

Він додав, що чотирьох українців бойовики “ухвалили рішення звільнити в односторонньому порядку”. 

Що відомо про полонених, яких планують повернути бойовики

  1. Яків Веремійчик – старший солдат ЗСУ родом з Волині, боєць 14-ї окремої механізованої бригади. Був захоплений в полон диверсантами бойовиків у сірій зоні на Донбасі у травні 2018 року.
  2. Дмитро Великий – колишній військовий ЗСУ, починав службу у добровольчому батальйоні “Донбас”. Потрапив у полон бойовиків у вересні 2016 року. А за даними бази “Миротворця”, Великий – дезертир та розшукується за це в Україні. Окупанти “засудили” бійця до 15 років в’язниці, і чоловік перебуває у полоні бойовиків Луганщини.
  3. Едуард Міхеєв – колишній працівник “міліції ЛНР”, мешканець Луганщини. За непідтвердженою інформацією, поїхав на територію України по пенсію. Після повернення його взяли у полон окупанти, звинуватили у шпигунстві.
  4. Максим Горянов – старшина 53-ї окремої механізованої бригади, потрапив у полон окупантів у травні 2019 року разом зі ще 7 українськими військовими. Всі захоплені були зі складу 43-го мотопіхотного батальйону 53-ї ОМБР ЗСУ.

Реакція України

У Києві висловили подив такою поведінкою Медведчука, адже нинішня влада не давала йому мандат на переговори щодо звільнення заручників.

“Я жодного разу не спілкувався в житті з паном Медведчуком. Не розумію, чому, коли в нас є велика, незалежна, самостійна Україна, у нас повинні бути посередники”, – заявив на брифінгу Володимир Зеленський, коментуючи цю ситуацію.

“Він знає моє ставлення до цього питання. Чому підіймається питання повернення полонених, припинення війни з його боку тільки під вибори – запитайте в нього”. Володимир Зеленський каже, що не уповноважував Медведчука на переговори

А в СБУ зізналися, що не мають офіційної інформації стосовно осіб, яких представники “ДНР/ЛНР” збираються повернути в Україну.

“Разом з тим ми готові до зустрічі на рідній землі всіх українців, які перебували у полоні бойовиків і вважаємо це позитивом”, – додали у спецслужбі.

Не обговорювали питання звільнення цих чотирьох людей, про які каже пан Медведчук, і в тристоронній контактній групі у Мінську.

За даними BBC News Україна, Мінська група ніяк до цього не причетна.

Журналіст Юрій Бутусов пов’язує такі події з виборами.

“До речі, виходить, що статус переговірника та прямі рейси до Москви не потрібні Медведчуку, аби звільняти полонених. Виявляється, він і так може домовитись”, – резюмує Юрій Бутусов у фейсбук.

Саме через прямі переговори Віктора Медведчука з “ДНР/ЛНР” біля Офісу президента 27 червня зібралося кілька десятків активістів з вимогою пояснити участь політика в цьому процесі. Це були представники “Національного корпусу”, “Національних дружин”, “Свободи” та “Правого сектору”.




коментарів: 6

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер