<

Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир’я в Нагірному Карабаху та обмін полоненими

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:32 | 10.10.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Вірменія та Азербайджан домовилися з 12:00 (11:00 за Києвом) 10 жовтня припинити вогонь у Нагірному Карабаху та провести обмін полоненими й тілами загиблих. Бої в регіоні тривали з 27 вересня.

Про це повідомляє Громадське.

Обмін полоненими має відбутися за посередництва «Червоного Хреста».

Переговори очільників МЗС Вірменії та Азербайджану за посередництва Росії тривали понад 10 годин у Москві. Ось про що вони домовилися:

  • Припинити вогонь для обміну полоненими та іншими утримуваними, тілами загиблих, що відбудеться за посередництва та за критеріями «Червоного Хреста»;
  • Додатково погодити параметри режиму припинення вогню;
  • Вірменія та Азербайджан за посередництва Мінської групи ОБСЄ приступають до перемовин для мирного врегулювання конфлікту;
  • Підтвердили незмінність формату перемовин.

Як передають «РИА Новости», у місті Степанакерт, столиці невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, всю ніч та зранку було тихо, без боїв.

Нагадаємо, зранку 27-го вересня на кордоні країн, у регіоні Нагірного Карабаху, відновилися бойові дії. Сторони звинувачували одна одну у провокації конфлікту. В Азербайджані, Вірменії та невизнаній Нагірно-Карабаській республіці оголосили воєнний стан та мобілізацію. Країни повідомляють про десятки загиблих і поранених військових та цивільних.

ЄС, НАТО, Україна та Росія закликають країни припинити бойові дії та відновити перемовини. Натомість Туреччина заявила, що підтримуватиме дії Азербайджану та назвала Вірменію «найбільшою загрозою миру в регіоні».

Активні бойові дії тривали на кількох різних напрямках. Обидві сторони (Азербайджан і Вірменія з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою) повідомляли про сотні й тисячі загиблих із боку противника.

У 1988 році між вірменами та азербайджанцями спалахнув збройний конфлікт за контроль суперечними територіями, переважно над Нагірним Карабахом. Регіон, у якому проживало багато вірменів, за радянських часів був у складі Азербайджанської РСР.

Наприкінці 1980-х провірменські сили за підтримки Єревана взяли Нагірний Карабах під свій контроль. Відтоді триває збройний конфлікт між Вірменією та Азербайджаном за ці території. Ситуація на кордоні країн востаннє загострювалася у липні цього року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа