<

Верховний суд підтримав заборону нещепленим дітям відвідувати школу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:49 | 25.03.2021 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ коментарі 4

Відсторонення від занять у школі нещепленої за віком дитини законне та забезпечує безпеку для всіх учнів.

Таким є рішення Верховного суду, – передає ВВС.

“Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, у тому числі й самої нещепленої дитини”, – йдеться у заяві ВС.

Раніше один з районних та апеляційний суд відмовилися задовольнити позов про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком.

Верховний суд розглянув рішення районного і апеляційного судів і залишив їх без змін.

Відсторонення від занять у школах дітей без щеплень запровадили у вересні 2018 року спільним наказом МОЗ та Міносвіти та науки.

У 2019 році батьки нещеплених дітей вимагали від МОЗ припинити їхню “дискримінацію” і дозволити дітям відвідувати школи

Як пояснює своє рішення ВС

Верховний суд посилається на 53 ст. закону України про освіту, згідно з якою учні мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, а також зобов’язані відповідально ставитися до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

“Завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей. Закон дає право батькам відмовитися від проведення обов’язкових щеплень дитині”, – пояснюють у Верховному суді.

У ВС назвали безпідставними заяви про порушення конституційного права нещеплених дітей на освіту.

“Право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема, в навчальному закладі”, – наголошують у суді.

У справі, яку розглядав ВС, за оцінкою суддів, індивідуальне право матері дитини не робити їй щеплення протиставлялося загальному праву суспільства, батьків та їхніх щеплених дітей.




коментарів: 4
  1. самий момент подавати до европейського суду, бо скоро як собаки будемо в намордниках та з паспортами про щеплення

  2. демократична Україна – це вам не тоталітарний совок ! першорухівці не дадуть сбрехати !

  3. І….? Далі що!!!!???? Є Конституція України!!!! І Конституційний суд вище за будь який закон!!! Ви що думаєте що поставите нас в стойло і надінете намордники?! Не маєте такого права забрати наше право навчатись, і ніякого онлай навчання! Ми тут вирішуємо а не ви!!!

    • Да, да, даа!
      Бідний думкою багатіє, а як госдеп рішить, так і будемо жити, бо ми продажні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця