<

Верховна Рада ухвалила закон про воєнні злочини: що він передбачає

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:24 | 20.05.2021 / Новини / /
Перегляди
6
/ коментарі 2

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №2689. Він передбачає імплементацію положень із міжнародного кримінального та гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за злочини проти людяності та воєнні злочини.

За відповідний законопроєкт проголосували 248 народних депутатів, – передає Громадське.

Зокрема, він передбачає впровадження кримінальної відповідальності для військових командирів, людей, що фактично діють як командири, та інших начальників за будь-який злочин, скоєний їхньою підлеглою особою, якщо вони напевне знали (або повинні були та могли знати) про вчинення/намір вчинити злочин.

Окрім того, за цим документом звільнення від кримінальної відповідальності не застосовується у випадках вчинення злочинів проти миру та безпеки людства.

Також прописується покарання за воєнні злочини проти людяності, особи, власності, проти гуманітарних операцій, рухомих і нерухомих цінностей, будівель та центрів, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права тощо.

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов у коментарі ZN.UA зазначив, що цей закон допоможе правоохоронцям притягати до відповідальності за злочини на окупованих територіях, наприклад: незаконне та насильницьке переміщення осіб, примушування до служби у збройних силах РФ, убивства, використання «живих щитів» тощо.

До слова, за понад 6 років український Кримінальний кодекс не адаптували до російсько-української війни. У ньому досі не була прописана відповідальність за злочини проти людяності, а склади воєнних злочинів не відповідають вимогам міжнародного права. 

Автори законопроєкту в пояснювальній записці говорять: це сталося через те, що його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом. Попри це, потерпілі від злочинів проти людяності на окупованих територіях «обчислюються тисячами», ідеться в записці.

Правозахисники вже назвали ухвалення законопроєкту «подією історичного значення».

«Міжнародні злочини не мають терміну давності, тож сьогодні парламент подарував тисячам людей, які постраждали від воєнних злочинів, надію на справедливість, хай навіть і відкладену в часі. І хоча зараз воєнні злочинці можуть сховатися в Росії чи на окупованих нею територіях, історія переконливо свідчить: авторитарні режими зазнають поразки й опиняються перед судом», ㅡ написала у фейсбук голова організації «Центр громадянських свобод» і координаторка громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця