<

Верховна Рада ухвалила «антиколомойський» закон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:25 | 13.05.2020 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Верховна Рада України 13-го травня проголосувала у другому читанні так званий банківський закон, необхідний для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

За відповідний закон проголосували 270 народних депутатів, – повідомляє Громадське.

Законом передбачається зміна процедури націоналізації банків та виведення їх з ринку. Зокрема, забороняється скасовувати рішення Нацбанку про неплатоспроможність банку через суд.

Щодо націоналізованих банків, то законом остаточно забороняється скасовувати рішення про націоналізацію, водночас колишнім власникам банку дозволяють вимагати компенсацію, якщо рішення НБУ визнають незаконним.

27-го квітня профільний комітет Верховної Ради рекомендував ухвалити банківський закон у другому читанні.

Нагадаємо, що загалом до банківського законопроєкту подали рекордну кількість правок — понад 16 тисяч. 

Зазначимо, що ухвалення банківського закону є ключовою вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5-8 мільярдів доларів. Раніше серед вимог було також ухвалення закону про ринок землі, який Рада схвалила у другому читанні 31-го березня.

Розгляд земельного закону депутати також намагалися затягнути, внісши численні правки (загалом 4018 правок). Через це закон Рада розглядала майже 2 місяці.

30-го березня Рада ухвалила у першому читанні так званий «антиколомойський» законопроєкт. 

Законопроєктом регулюються повноваження Національного банку щодо виведення банків з ринку, визнання їх банкрутами. Також закон однозначно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок