<

Верховна Рада офіційно засудила дії Лукашенка, а ЄС вважає його незаконним президентом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:14 | 16.09.2020 / Новини / , , /
Перегляди
452
/ Коментарі відсутні

Верховна Рада України зробила офіційну заяву, в якій засудила дії влади Білорусі та закликала її налагодити «цивілізований і демократичний діалог із суспільством із метою вирішення кризової ситуації, що склалася в країні».

Про це йшлося на засіданні парламенту 15-го вересня, – передає Українська правда.

За відповідний проєкт постанови №3053а проголосували 228 народних депутатів з 226 необхідних.

Таким чином Рада висловила стурбованість щодо ситуації в Білорусі, яка склалася після президентських виборів. Український парламент не вважає їх ані вільними, ані чесними, а такими, що пройшли з чисельними суттєвими порушеннями.

На думку Ради, це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не відображають реального волевиявлення білоруських громадян, а мирні протести, що стихійно розпочалися по всій країні, жорстко придушуються білоруською владою.

ВР засуджує методи білоруської влади з вирішення ситуації в країні, висловлює неприпустимість залучення сил РФ та ОДКБ для нормалізації ситуації і закликає долати кризу в демократичний спосіб із залученням незалежних міжнародних посередників.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки заявив, що Європейський Союз теж не вважає Александра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. 

Як повідомляє Європейська правда, про це Жозеп Боррель сказав у вівторок під час виступу в Європейському парламенті, присвяченому ситуації в Білорусі.

“Для нас цілком очевидно: ми вважаємо, що вибори, які пройшли 9 серпня, були сфальсифіковані”, – сказав він у вступному слові. 

Він додав, що у зв’язку з цим ЄС не вважає Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

При цьому Боррель обмовився, сказавши спершу, що “Лукашенко для ЄС –  незаконний президент України”. Зробивши паузу, він виправився і уточнив, що мова йде, звичайно, про Білорусь. 

“Вибачте, Білорусь. Про що я тільки думав? Вибачте. Ми не визнаємо Лукашенка легітимним президентом Білорусі”, – сказав Боррель. 

Боррель додав, що ЄС готує персональні санкції щодо Білорусі, які повинні бути схвалені найближчим часом – до проведення засідання Євроради наступного тижня. 

“Якщо ситуація в Білорусі буде погіршуватися, ми будемо розширювати санкції”, – резюмував верховний представник ЄС.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер