<

Вербна неділя 2021: традиції, обряди та ритуали свята

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:21 | 25.04.2021 / Новини / /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Вербна неділя – це шоста та остання неділя семитижневого Великого посту, після якої вже надходив Великдень. На Закарпатті Вербну неділю ще називали Цвітною.

Як повідомляє ТСН, відомий український етнограф Василь Скуратівський у книзі “Місяцелік” пише, що цього дня жінки святять вербові галузки та зберігають їх до вигону в поле корів.

Виганяючи з хліва на пашу тварин, символічно “били” ними, щоб корови та телиці швидше давали потомство. Крім того, зайшовши до хати, матері “освячували” своїх дітей легким ударом різочки, щоб були слухняними й чемними, приказуючи: “Не я б’ю — верба б’є, недалечко красне яєчко! За тиждень уже Великдень”.

Колись господарі, повертаючись з церкви зі свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або — якщо було близько — то в полі, “щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток”; а решту, що залишилася, несли до хати та ставили на покуті під святими образами. Навіть просто зберігаючи гілочку свяченої верби вдома, можна було захистити обійстя від блискавки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер