<

Вчений з Ужгорода винайшов ноу-хау, яке дозволяє прожити без їжі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:42 | 20.02.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Доктор хімічних наук Василь Гомонай із Ужгорода винайшов спосіб переробки відходів життєдіяльності (вуглекислого газу) на органіку, завдяки якому можна тривалий час існувати без звичайної їжі.

Як розповів науковець на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі, цей винахід дає змогу організовувати тривалі подорожі в космосі та навіть життя на Марсі, повідомляє Укрінформ.

“Процес окислення метану на фосфатних каталізаторах я почав досліджувати ще у 1960-1970-х роках та розробляв модель на тодішній техніці. Нещодавно я повернувся до розробок вже разом із французькими колегами, ми спільно по-новому обрахували всі дані й зробили наукове відкриття, яке дозволяє робити з відходів продукти для подальшого використання, оминаючи дуже багато стадій. Суть у тому, що окислюючи метан, який можна видобувати із відходів, можемо отримувати вуглеводи. Це ноу-хау може стати у пригоді для довгих подорожей в космосі, коли обмаль їжі або її нема, наприклад, у подорожах на Марс та життя на цій планеті”, – розповів Гомонай.

Як повідомив учений, у теоретичних розрахунках йому вдалося дослідити, як у замкнутому циклі (а космонавти перебувають в саме таких умовах) отримувати продукти з відходів життєдіяльності людини.

“Вуглекислий газ, який ми видихаємо, треба окислити до отримання метану, а окисливши метан, в наступну чергу, отримати з нього концентрований формальдегід. З формальдегіду в подальшому можна отримувати вуглеводи (фруктозу, глюкозу) і синтезувати їх за допомогою спеціального обладнання в синтетичні продукти”, – зазначив Гомонай.

За словами науковця, зараз в Америці проводять експеримент, де на людях випробовують подібну методику – отримання синтетичних продуктів із продуктів життєдіяльності в замкнутому циклі.




один коментар
  1. тепер космонавтам не забути взяти з собою побільше відходів життєдіяльності людини…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер