<

Вчені виявили найбільше в історії скупчення мікропластику в Середземному морі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:44 | 2.05.2020 / Новини / /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Міжнародна команда науковців виявила на дні Середземного моря неподалік Італії найвищі показники рівня мікропластику, які коли-небудь фіксували у світовому океані.

Дослідження опублікували в журналі Science, – інформує Громадське.

Аналіз води провели в Манчестерському університеті. Він виявив 1,9 мільйона пластмасових частинок на квадратний метр. Вони, ймовірно, були волокнами одягу та інших синтетичних тканин, а також маленькими фрагментами більших предметів, які руйнувалися з часом.

Це наштовхує науковців на думку про те, що мікропластик (частинки менші за 1 міліметр) концентруються у певних місцях на дні океану сильними потоками води.

“Ці течії створюють так звані дрейфові відкладення. Згадайте про піщані дюни… Вони можуть бути довжиною у десятки кілометрів і висотою у сотні метрів”, — пояснює доктор наук Ян Кейн, який бере участь у дослідженні.

Він додав, що такі дюни в основному складаються з дрібного мулу, відтак інтуїтивно зрозуміти, що це мікропластик не можна — потрібні аналізи. Мікропластик — це крихітні частинки пластику (точніше полімеру, основи пластикової маси), які є найбільшим забруднювачем довкілля. Ці частинки мають розмір від 5 мм до 100 нм.

Мікропластик вчені вже виявляли в арктичних льодах, водопровідній воді, пилу, кухонній солі, меді та пиві, фекаліях людей і тюленів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця