<

Вбивця свідка в справі Аміни Окуєвої отримав довічне ув’язнення в Австрії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:05 | 8.08.2021 / Новини / /
Перегляди
364
/ Коментарі відсутні

В Австрії до довічного ув’язнення засудили чеченця Саралі А., якого підозрюють у вбивстві опозиційного блогера та свідка у справі вбивства Аміни Окуєвої Маміхана Умарова, відомого як «Анзор».

Про це повідомляють Новая газета та місцеве видання ORF. Водночас наголошують на тому, що довічне ув’язнення в Австрії допускає дострокове звільнення через 15 років, – передає Громадське

Процес над підозрюваним відбувався під охороною спецпідрозділу «Кобра» і агентів контррозвідувального відомства. Фото- і відеозйомка в залі суду були заборонені.

Засуджений не визнав провину і заявив, що «справжній вбивця втік». Саралі А. затримали в день вбивства по гарячих слідах. На його підошвах нібито виявили кров загиблого блогера.

Прокурор заявив, що Саралі А. відомий в чеченської діаспори як торговець зброєю. У липні 2020 року зустрівся з Умаровим, щоб обміняти автомобіль на пістолет Glock, і вже сидячи в автівці, зробив п’ять пострілів в Умарова. Умаров спробував вибратися з машини, але засуджений зробив контрольний постріл у голову. Експертиза встановила, що кожен із цих пострілів міг стати смертельним.

За версією прокуратури, Маміхану Умарову, який проживав в Австрії під ім’ям Мартін Бек, багаторазово надходили погрози через його відео на Youtube, в яких той критикував Рамзана Кадирова. Крім того, Умаров був інформантом віденського управління Відомства із захисту конституції і боротьби з тероризмом (контррозвідка).

Охоронець Умарова повідомив у суді, що за вбивство блогера була призначена нагорода в розмірі 5 мільйонів доларів. Водночас влада Австрії відмовила «Анзору з Відня» в охороні.

Через два тижні після вбивства Умарова його родичі, які проживають в Чечні, взяли на себе відповідальність за його смерть. Такі визнання з’явилися на поширеному в соцмережах відеозаписі. Сім’я попросила вибачення у Кадирова за поведінку вбитого родича.

Крім того, Умаров офіційно був свідком у справі про вбивство Аміни Окуєвої.

За даними слідства, свідчення Анзора допомогли заочно оголосити підозру ймовірному організатору вбивства Аміни Окуєвої — Хумаїдову Салаху Данілбековичу.

Зокрема в інтерв’ю журналістам він розповідав, що у 2014-2015 роках отримав замовлення на вбивство командира батальйону імені Джохара Дудаєва Адама Осмаєва, його дружини Аміни Окуєвої й колишнього народного депутата Ігоря Мосійчука.

Так, українські правоохоронці не надавали охорону Анзору, оскільки він громадянин іншої держави та проживав не в Україні. 

Нагадаємо, Маміхана Умарова було вбито у липні минулого року пострілом у голову.

Хто така Аміна Окуєва?

Вона народилася в Одесі, потім деякий час жила в Москві та в Чечні. Після другої чеченської війни переїхала в Україну. Служила в лавах батальйону поліції «Київ-2». Одночасно була прессекретаркою «Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва». Окуєва також співпрацювала з кримськотатарським каналом ATR, де готувала авторську програму «Герої Кавказу», перший епізод якої показали одразу після її смерті.

Її чоловік, Адам Осмаєв, був керівником батальйону імені Джохара Дудаєва. У Росії його звинувачують у замаху на президента Володимира Путіна.

Перший напад на Аміну та Адама стався у червні 2017 року. За версією слідства, нападник назвався журналістом французької газети Le Monde Алексом Вернером і запросив подружжя на зустріч. У машині він вистрілив в Адама. Аміна вистрелила у відповідь. Подружжя госпіталізували. Слідство встановило, що стріляв у них Артур Денісултанов-Курмакаєв — кілер на прізвисько «Дінго». 29 грудня 2019 року його віддали в межах обміну полоненими до Росії.

Другий замах для Аміни Окуєвої виявився смертельним. 30 жовтня 2017 року неподалік селища Глеваха Київської області невідомі обстріляли автомобіль Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва. Від вогнепальних поранень Аміна загинула, Адам потрапив із пораненнями в лікарню.

Що з розслідуванням?

У січні 2020 року поліція затримала першого підозрюваного у вбивстві Аміни — Ігоря Редькіна, згодом заочно оголосила підозру ймовірному організатору чеченцю Салаху Хумаїдову, який наразі перебуває у розшуку.

Відповідно до нашого аналізу, він служив у правоохоронних органах Чечні та був помічений на фото із віцепрем’єром із силового блоку та другом Рамзана Кадирова Абузейдом Висмурадовим на прізвисько «Патріот».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок