<

В уряді готують реформу, яка стосуватиметься переробки відходів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:16 | 3.04.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Проектом Національної стратегії поводження з відходами, який зараз винесено на громадське обговорення, передбачено не лише зменшення кількості полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), але й перехід до стовідсоткової переробки відходів.

На цьому наголосив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, інформує прес-служба Мінекології.

«Українське законодавство не зобов’язувало 25 років переробляти сміття. Був лише один спосіб утилізації – захоронення. Зокрема, проектом Національної стратегії поводження з відходами, який розроблений та зараз широко обговорюється, передбачено не лише банальне зменшення кількості полігонів ТПВ, але й план переходу до 100% переробки відходів. Це – загальна європейська ієрархія та засади циклічної економіки поводження з відходами, спрямовані на зменшення продукування відходів на початковому етапі», – зазначив урядовець.

Він вважає, що Україна більше не може зволікати з вирішенням проблеми поводження з відходами.

«Україна має швидко мобілізуватися і впровадити сучасну модель відповідальності за утворені відходи, їх збирання, транспортування, переробку та утилізацію. Ми маємо стимулювати громадян до більш екологічної поведінки у сфері поводження з відходами та допомагати змінювати своє ставлення до них», – зазначив Семерак.

Він зауважив, що в багатьох країнах перероблені відходи давно стали повноцінним ресурсом міжнародної торгівлі та джерелом отримання тепло- та електроенергії. В Україні поки що лише мала частка людей розуміє, що сміття – цінна сировина, а не непотріб, зазначив Семерак і навів приклад Швейцарії, де переробляється майже 100% відходів.

Водночас міністр розповів, що Національною стратегією поводження з відходами передбачено зменшення виробництва ТПВ з максимальною його переробкою.

«Ми пропонуємо розділяти сміття вдома на два види, а потім відсортовувати його на сортувальних лініях та використовувати максимально вторинну сировину замість захоронення її на полігонах», – підкреслив Семерак.

Він зазначив, що низка інвесторів як з українським, так і іноземним капіталом, готові будувати сміттєпереробні підприємства в Україні.

«Бажаючих долучитися до цього бізнесу вистачає. Уряд усвідомлює, аби вийти з сміттєвого колапсу, Україні потрібні як інвестори, так і запровадження принципу розширеної відповідальності виробника. Працюючи над Стратегією, ми також паралельно ведемо роботу щодо створення належних умов, які б заохочували бізнес до інвестування в екологічно безпечні технології з переробки та утилізації відходів», – резюмував міністр екології та природних ресурсів України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер