<

В Україні заборонили продаж і використання ртутних термометрів

01:46 | 3.06.2023 / Новини / /
Перегляди
495
/ Коментарі відсутні

Днями 299 депутатів Верховної Ради України підтримали за основу і в цілому законопроєкт № 0199 про приєднання України до Мінаматської конвенції, що передбачає поетапну відмову від ртуті.

Про це пише ZAXID.NET.

Таким чином з 1-го січня 2024 року Україна припинить виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть (термометрів, ламп, деяких видів батарейок, тонометрів, барометрів, вимикачів, реле тощо). Утім, є винятки, яких заборона поки не стосуватиметься. Це:

  • продукти для потреб військової та цивільної оборони;
  • вироби, що використовуються для досліджень та калібрування приладів, як еталонний стандарт;
  • вироби, що не мають ​​альтернативи, як-от зовнішні електроди для електронних дисплеїв і пристроїв вимірювання тощо;
  • вакцини, що містять тимеросал як консервант.

«Припинення провадження технологічних процесів і використання певної продукції з вмістом ртуті сприятиме захисту здоров’я людини та навколишнього середовища від антропогенних викидів і вивільнень ртуті та її сполук», – ідеться в повідомленні ВРУ.

У Мінаматській конвенції також ідеться про припинення видобування ртуті.

Упродовж шести місяців від дня ухвалення закону Кабінет Міністрів України має розробити план дій на її виконання. Як сторона Конвенції Україна матиме доступ до цільових ресурсів Глобального екологічного фонду, а також зможе отримати технічну та експертну допомогу.

Мінаматська конвенція була ухвалена у 2013, а набрала чинності у 2017 році. До конвенції долучилася 141 країна світу. Документ названий на честь міста Мінамата у Японії, де наприкінці 1950-х років ртуттю з промислових стічних вод отруїлися майже 2 тисячі людей. Отруєння викликало хворобу Мінамати – синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках – параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок