<

В Україні торік шахрайств побільшало майже на 40%

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:18 | 5.01.2023 / Новини / , /
Перегляди
75
/ Коментарі відсутні

В Україні впродовж минулого року значно зросла кількість шахрайств – їх побільшало майже на 40%.

Про це під час брифінгу поінформувала речниця НПУ Мар’яна Рева, відповідаючи на питання, як повномасштабна війна впливає на злочинність і які наразі є тенденції щодо цього, повідомляє Укрінформ.

«У нас насправді статистика ще рахується за попередній рік. Але про певні тенденції ми вже можемо сказати. У нас зросла (кількість – ред.) злочинів, пов’язаних з незаконним обігом зброї, а також дуже побільшало у нас шахрайств – практично на 40 відсотків», – сказала речниця.

Вона уточнила, що ця категорія зловмисників дуже тонко відчуває настрої суспільства, що ці особи дуже гнучко у нинішніх умовах реалізують всі свої схеми, – починаючи від шахрайств щодо оренди житла і до шахрайств, пов’язаних з розшуком зниклих осіб.

Схему щодо розшуку зниклих шахраї використовують наразі надзвичайно часто, заявила представниця НПУ.

«У першу чергу потрібно, щоб люди самі забезпечили свою безпеку. Якщо є інформація про те, що ваші рідні зникли, якщо ви не можете з ними зв’язатися – не потрібно про це масово писати у соцмережах, публікуючи всі свої наявні персональні дані. Бо потім шахраї, користуючись вашою інформацією, про прізвище, ім’я, по батькові, рік народження розшукуваної людини, просто вам телефонують, і люди можуть потрапити у непросту ситуацію», – уточнила вона.

Рева зазначила, що громадянам у цих випадках потрібно обов’язково звертатися до поліції, і якщо йдеться про розшук зниклих осіб – то потрібно здавати біологічні зразки, щоб у подальшому поліцейські змогли ідентифікувати осіб, яких знаходять.

Окремо речниця сказала, що в Україні у перші місяці після початку повномасштабної війни фіксувалося значне зниження злочинності – у деяких регіонах вона впала на 50 відсотків.

За її словами, на це впливала купа факторів, починаючи від того, що були посилені наряди поліції, які постійно патрулювали на вулиці, і до того, що кримінальні елементи також евакуювалися і також перебували у стресовому стані.

«Але вже десь через пів року вони вже так само підняли голови і розпочали свою незаконну діяльність. Тому поліція так само у першу чергу бореться з внутрішнім ворогом, з нашими кримінальними елементами», – поінформувала вона.

Представниця Національної поліції уточнила, що в Україні наразі поменшало майнових злочинів, – крадіжок, пограбувань, розбоїв, а також – випадків тяжких тілесних ушкоджень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця