<

В Україні створять біокластер для випуску вакцин і тест-систем для діагностики хвороб

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:14 | 19.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
91
/ Коментарі відсутні

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні створять біокластер, де вироблятимуть вакцини й тест-системи для діагностики інфекційних хвороб. На це вже виділили із бюджету 100 мільйонів гривень.

Новий біокластер дозволить зменшити залежність від імпорту, а також об’єднати в одному місці державні та приватні ресурси, щоб реалізувати освітній, науковий та технічний потенціал, який є у нас в країні, повідомив Шмигаль у телеграмі, – передає Громадське.

«Кінцева мета — це розробка власних вакцин. До цього маємо почати виготовляти тест-системи та вакцини з відкритою технологією виробництва», — уточнив Шмигаль.

Про принцип роботи майбутнього біокластера у березні 2021 року розповідав тоді ще головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, на виділені із бюджету кошти держава оголошуватиме конкурс на розробку препарату. Але йдеться не про вакцину проти коронавірусу, а про вакцину з календаря щеплень (наприклад грип або туляремія).

Група винахідників подаватиме конкурсну пропозицію, але держава сплатить гроші на розробку лише тоді, коли паралельно проведе конкурс, який виграє український бізнес, зацікавлений у серійному випуску цієї вакцини.

«Якщо ці два пазли сходяться, то держава гарантує п’ятирічний контракт, замовлення цих вакцин для покриття календаря щеплень. Так ми стимулюємо залучення бізнесу і розробку власного наукового потенціалу», — підсумував Ляшко.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер