<

В Україні посилили відповідальність за домашнє насильство. Зеленський підписав закон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:50 | 29.07.2021 / Новини / /
Перегляди
159
/ Коментарі відсутні

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

Нововведення передбачають, що за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі тепер відповідатимуть також військовослужбовці, поліцейські та інші люди, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, повідомили в Офісі глави держави.

Причиною змін до закону стало те, що раніше виникали труднощі з притягненням до відповідальності за домашнє насильство військовозобов’язаних, бо це не є порушенням, пов’язаним зі службою.

Цей закон набирає чинності з наступного дня після опублікування в офіційному віснику.

Як каратимуть?

За перше порушення призначили штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (наразі це від 170 грн до 340 грн для адмінпорушень), громадські роботи на 30-40 годин, суспільно корисні роботи від 100 до 240 годин або адмінарешт до 10 діб. За повторне порушення впродовж року можуть призначити суспільні роботи від 240 до 360 годин.

Документ дає змогу постраждалій особі отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих унаслідок домашнього насильства. Так, оплату за виконання громадських робіт перераховуватимуть постраждалій людині.

Також документ збільшує строки притягнення до адмінвідповідальності за домашнє насильство з трьох до шести місяців із дня виявлення порушення.

Нагадаємо, законопроєкт Рада ухвалила у другому читанні 1 липня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця