<

В Україні обмежили розповсюдження пластикових пакетів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:34 | 1.06.2021 / Новини / /
Перегляди
496
/ Коментарі відсутні

Верховна Рада заборонила розповсюджувати в Україні пластикові пакети. За порушення закону передбачені штрафи.

За законопроєкт №2051-1 проголосували 297 депутатів, – повідомляє Громадське.

За це рішення голосував народний депутат Ігор Гузь, як і більшість його колег в українському парламенті.

Під заборону потрапили:

  • надтонкі пластикові пакети (товщина до 15 мікрометрів);
  • тонкі пластикові пакети (товщина від 15 до 50 мікрометрів);
  • оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

Розповсюджувати (платно й безоплатно) їх не можна в закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Є виняток для надлегких пластикових пакетів шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм, які призначені для транспортування свіжої риби та м’яса, сипучих продуктів, льоду.

Замість звичайних пластикових пакетів можна використовувати біорозкладні пластикові пакети. Це такі пластикові пакети, що за участю мікроорганізмів розкладаються на елементи природного походження. Такі пакети повинні відповідати національним стандартам щодо утилізації. Кожен такий пакет повинен мати маркування.

На пластиковий пакет забороняється нанесення слів «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо пакунок не відповідає вимогам.

А якщо не дотримуватися заборони?

Підприємства та їхні працівники відповідальні за розповсюдження пластикових пакетів. За порушення закону передбачили штрафи.

Якщо заклади харчування, торгівлі чи надання послуг впіймають на розповсюдженні пластикових пакетів, їм загрожує від 8 500 до 17 000 грн штрафу. За повторне порушення закону впродовж трьох років штраф уже буде більшим: від 17 000 грн до 34 000 грн.

Законом окремо забороняється безплатно розповсюджувати пластикові пакети. Так, деякі пластикові пакети дозволяється продавати, але вартість за такі пакети не може бути нижчою, ніж мінімальні ціни, які встановлює Кабмін.

Якщо суб’єкт господарювання порушив заборону на безоплатне розповсюдження пакетів, його можуть оштрафувати від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення впродовж трьох років штраф зросте до 8 500 грн.

Коли закон запрацює?

Після того, як його підпише президент, закон набере чинності наступного дня після опублікування. Однак більшість статей почнуть діяти через шість місяців, а покарання за порушення заборони почне діяти через дев’ять місяців.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер