<

В Україні можуть дозволити фіксувати порушення ПДР на телефон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:43 | 14.12.2021 / Новини / /
Перегляди
175
/ 1 коментар

У Міністерстві внутрішніх справ України підтримали законопроєкт № 5798, яким, серед іншого, передбачається запровадити фіксацію порушення ПДР із будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено спеціальний мобільний додаток.

«13 грудня на підкомітеті з адміністративного права Комітету з питань правоохоронної діяльності ВРУ розглянуто законопроєкт, який передбачає зменшення аварій на дорогах. Законопроєкт 5798 передбачає фіксацію порушення ПДР з будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний додаток. У МВС підтримують законопроєкт 5798», – інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Як зазначається, у МВС переконані, що завдяки фіксації порушень правил дорожнього руху на мобільний додаток, швидкість реагування та покарання порушників планується збільшити в кілька разів.

Уточнюється, що першочергово планується запустити фіксацію таких правопорушень: проїзд на червоне світло світлофора; перетин подвійної смуги; проїзд смугою громадського транспорту; проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал; перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема, пожежна машина, поліцейське авто, машина швидкої допомоги.

Заплановано, що відзняте правопорушення за допомогою мобільного додатку передаватиметься онлайн в поліцію, далі – свідок отримує відповідь від правоохоронців щодо реєстрації порушення і його наступного розслідування.

Правопорушнику надсилатиметься штраф із доданням відеофіксації його порушення.

«Експерти впевнені, що таке нововведення значно пришвидшить реагування поліції на правопорушення, а водії стануть більш обачними на дорозі, знаючи, що їх правопорушення може бути зафіксовано в будь-який момент. Також експерти наголошують, що завдяки цьому додатку зменшиться кількість безкарних правопорушників», – заявили у відомстві.

У МВС уточнили, що вказаний додаток не фіксує, хто перебуває за кермом – мажор, депутат чи високопосадовець, тому фіксуватиме абсолютно всі порушення ПДР.

Також зазначається, що завдяки мобільному додатку порушення будуть фіксуватися навіть у найвіддаленіших куточках України.

«У містечках і селищах, де не планується встановлення камер фіксації в найближчі роки, люди зможуть самостійно фіксувати порушення, що є реалізацією права громадян на реальне народовладдя», – йдеться у повідомленні.

У МВС переконані, що завдяки цим нововведенням вдасться підвищити грамотність водіїв у знанні правил дорожнього руху і зменшити кількість смертей на українських дорогах.

Відповідно до даних законопроєкту на сайті Верховної Ради, його зареєстрували 16 липня 2021 року.

Як повідомлялося, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький заявив, що в Україні необхідно запровадити систему накладення штрафних балів за порушення громадянами правил дорожнього руху (ПДР).




один коментар
  1. Афігєть ініціатива. Водій заміть того щоб стежити за дорогою буде на телефон знімати. Реінкарнація гри про покемонів :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер