<

В Україні визначилися із способом блокування російських сайтів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:25 | 23.02.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Нацкомісія з питань зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) схвалила проект постанови Кабінету міністрів, розроблений Держспецзв’язку щодо блокування заборонених російських сайтів. Державні органи доопрацювали документ, який регламентує спосіб блокування підсанкційних сайтів і сервісів.

Про це повідомляє liga.net.

Як зазначається, в узгодженому з НКРЗІ проекті зазначено, що оператори повинні здійснювати блокування сайтів за доменними іменами і відповідними IP-адресами.

«Це найпростіша форма блокування. Для цього операторам не знадобиться купувати дороге обладнання. Але вона дуже недосконала, тому що заблокувавши IP, можна закрити доступ відразу до декількох ресурсів, які знаходяться за однією і тією ж адресою», – зазначає видання.

Держспецзв’язку також визначилося з тим, як моніторити виконання операторами блокування. У проекті постанови сказано, що відомство має купити спеціальну апаратуру, яка буде стежити за тим, як провайдери блокують сайти.

Але, згідно з проектом, на це буде виділено всього 3,5 млн грн. Держспецзв’язку та СБУ повинні встановити спецзасоби на мережах, які мають з’єднання з мережами інших держав. Хоча з постанови неясно, на які саме мережі буде встановлено таке обладнання і чи вистачить зазначеної суми на його закупівлю.

При цьому, учасники ринку вважають, що необхідна для моніторингу сума може становити кілька сотень мільйонів гривень. Коли в минулому році наказ набув чинності, деякі провайдери були готові піти на більш жорсткі заходи – встановити на свої мережі DPI (Deep Packet Inspection – обладнання, яке використовується провайдерами для детальної фільтрації трафіку).

Такий захід значно ускладнив б роботу сервісів і додатків VPN, якими зараз користуються українці для у російські соцмережі ВКонтакте та Одноклассники.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця