<

В Україні набула чинності “партійна диктатура”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:04 | 27.02.2016 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У суботу, 27-го лютого, набрав чинності закон, який дозволяє виключати кандидатів у депутати парламенту з виборчого списку партії після виборів. Документ був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України” 26 лютого.

“Партія, яка висувала кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, яка взяла участь в розподілі депутатських мандатів, може прийняти рішення про виключення кандидата в депутати, який за підсумками результатів виборів .. . вважається необраним, зі свого виборчого списку в будь-який час після дня виборів до прийняття рішення ЦВК про визнання його обраним”, – йдеться в доповненні до Закону “Про вибори народних депутатів України”.

Відповідне рішення може прийматися відповідно до статуту партії, її з’їздом (зборами конференцією), але тільки після прийняття присяги обраними від партії на чергових або позачергових виборах депутатами. Підписане головуючим на з’їзді (зборах, конференції) рішення протягом 5 днів передається до ЦВК, яка в 5-денний термін після отримання має прийняти рішення про виключення відповідного кандидата зі списку партії. Дія закону також розповсюджується на виборчі списки партій-суб’єктів виборчого процесу на позачергових парламентських виборах 26-го жовтня 2014-го року, – повідомляє ТСН.

Як відомо, цей закон Рада прийняла після 20-ти провальних голосувань. Громадянська мережа “Опора” відзначала, що цей законопроект надає можливість впливати на результати голосування громадян, а Комітет виборців України вважає законопроект не відповідає коаліційній угоді, недемократичним, що дозволяє впливати на результати голосування громадян і несе корупційні ризики. Експерти закликали Порошенка ветувати документ. Президент схвалив розширення виключення зі списку партії кандидатів у народні депутати після виборів, підписавши закон 25-го лютого.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер