<

В Україні можуть подорожчати «соціальні» харчі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:28 | 2.07.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Із 1 липня скасовують державне регулювання цін на соціальні продукти, зростають тарифи на електрику, знижується ціна на газ для промислових споживачів та дорожчають комунальні послуги для киян.

Про це повідомляє BBC Україна.

Ціни на хліб не обмежуватимуть

7 червня уряд скасував державне регулювання цін на «соціальні» харчі. Постанова набуває чинності з 1 липня.

Як пояснили в уряді, «головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення».

Від 1996 року уряд встановив граничну торгову надбавку у розмірі 15% на низку продуктів «соціального значення» – хліб, борошно, макарони, крупи, цукор, м’ясо, варені ковбаси, молочні продукти, олію, яйця, дитяче харчування тощо.

Крім того, рентабельність оренди торгових приміщень була обмежена 20%.

Тепер в уряді розраховують, що ринок сам відрегулює ціни, а підвищення зарплат дозволить впоратися із підвищенням цін, якого, очевидно, не уникнути після скасування державного регулювання.

Електрика дорожчає, газ – дешевшає

Згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 липня прогнозована оптово-ринкова ціна на електроенергію зросте на 1,8% – до 1365,72 грн/МВт-год.

Саме цей показник впливає на тариф на електроенергію для промислових споживачів.

Водночас з 1 липня «Нафтогаз» на 3% знизить ціну на газ для промислових споживачів, – від 7430 до 7208 грн за тис. кубометрів.

Покращення для киян

Із 1 липня набувають чинності нові тарифи на утримання будинків у столиці. Послуги із прибирання будинків, поточних ремонтів, обслуговування ліфтів зростуть в середньому у два рази.

За словами заступника голови КМДА з питань цінової політики Василя Яструбинського, середній тариф на утримання будинків по Києву становитиме 5,8 грн за квадратний метр, тоді як до цього він дорівнював 3 грн. Найвищий тариф становитиме 8,63 грн за квадратний метр.

У КМДА пояснюють потребу у підвищенні подорожчанням електроенергії, паливно-мастильних матеріалів та послуг із вивезення сміття, а також зростанням мінімальної зарплати.

У столичній адміністрації кажуть, що якість послуг після підвищення має покращитися. Якщо ж цього не станеться, – запрошують киян повідомляти на міську «гарячу лінію».

Востаннє тарифи на утримання будинків у столиці змінювалися у 2011 році. Платіжки, розраховані за новими тарифами, кияни отримують у серпні. Якщо їх оплатять до 20 числа, платник отримає знижку у 10%.

У липні на киян очікує і ще одне підвищення, – з 15 липня подорожчає проїзд у громадському транспорті. Одна поїздка на метро коштуватиме 5 грн, на трамваї, автобусі, тролейбусі – 4 грн.

Втім, як заявив Василь Яструбинський, економічно обґрунтований тариф є ще вищим: у метро треба було б платити 6,64 грн за поїздку, а у наземному транспорті – 6,91 грн.

Зазвичай слідом за подорожчанням громадського транспорту дорожчає проїзд у маршрутках. Щоправда, перевізники наразі не озвучували своїх планів.

Підвищення пенсій очікується у жовтні, а чергове підвищення мінімальної зарплати – лише у січні наступного року.




коментарів: 2
  1. може то і правильне рішення нашої влади, бо зараз дуже багато стало товстих та пузатих на дешевих харчах, а зайва вага то пряма шкода здоровлю

  2. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП),- дайте поіменний список цієї ,так званої комісії,яка піднімає ціни для простих людей і зменшує для магнатів.Може досить???Хто голова цієї комісії???Кому вона (комісія) підпорядковується,та чиї вказівки виконує???УКРАЇНЦІ терпіть….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер