<

В Україні випустять 1000-гривневу купюру, а дрібні монети вилучать з обігу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:24 | 25.06.2019 / Новини / /
Перегляди
22
/ коментарів 8

З 25 жовтня 2019 року Національний банк України введе в обіг купюру номіналом у 1000 гривень. Крім того, монети номіналом 1, 2 і 5 копійок припинять бути засобом платежу в Україні з 1 жовтня 2019 року.

З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень, – інформують на сайті НБУ. 

“Зокрема, монети 1, 2 та 5 копійок зрідка використовуються у розрахунках за товари та послуги і майже не повертаються з обігу до банківської системи”, – зазначив Яків Смолій під час прес-брифінгу, що відбувся у Національному банку.

Натомість вартість виготовлення монет 1, 2 та 5 копійок значно перевищує їх номінальну вартість. Держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат регулятора на їх виготовлення та оброблення. До того ж заклади торгівлі, громадського харчування, транспорт та банки також не витрачатимуть кошти на інкасацію та обробку монет.

Що стосується нової банкноти, то останнього разу Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.

На лицьовій стороні нової банкноти у 1000 гривень зображено портрет Володимира Вернадського.

“Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році”, – повідомив Яків Смолій.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.




коментарів: 8
  1. Вже б під шумок і монети номіналом у 10 та 25коп заборонили, продавцям було б легше і покупцям швидше. Тільки час відбирають і черги затримують

  2. Невже в нас така інфляція що треба вводити тисячну купюру? Чи це закос під східних “друзів”

  3. Штучна інфляція, курс долара закладений 30.2 а він стабільно йде до низу…. а це ж які дири у бюджеті за не правильного курса долара.

    • та ціни на той самий продукт в різних магазинах відрізняються часто більше гривні, от питається кому ті десять копійок , кому??)))) сміхолюдники

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця