<

В Україні виявили велику партію фальшивих 200-гривневих купюр: як виявити підробку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:37 | 24.01.2020 / Новини / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

У Національному банку України повідомили, що напередодні вилучили велику партію фальшивих банкнот номіналом 200 гривень. Відрізнити їх від справжніх досить складно.

Наразі відомо про вилучення з обігу 40 фальшивих купюр номіналом 200 гривень. Мова йде про банкноти зразка 2007 року, однак на самих банкнотах вказано 2014 рік випуску, – повідомляють у прес-службі НБУ,

«Особливістю цих банкнот є те, що банкноти виготовлені на папері з двотоновими водяними знаками у вигляді літер «S» та мають імітацію ультрафіолетового захисту. Локальний багатотоновий водяний знак (портретне зображення Лесі Українки) та захисну стрічку імітовано друком із зворотного боку банкноти», — повідомляють у Нацбанку.

Відрізнити фальшивку можна за допомогою ефекту зміни кольорів оптично-змінного зображення цифрового позначення номіналу «200» на лицьовому боці банкноти. Цей ефект у фальшивих купюрах не імітували.

Також виявити підробку можна за допомогою спеціального обладнання, яке встановлюється у банках та магазинах.

«Такі підробки касири легко можуть виявити з використанням спеціальних детекторів, що дозволяють перевіряти справжність банкнот в ультрафіолетовому та інфрачервоному промінні. Водночас уважний візуальний та тактильний контроль також мінімізує ризики отримання таких підробок», — додають у Нацбанку.

Там зазначають, що проінформували фінансову систему України про основні ознаки нових підроблених грошей та про способи, за допомогою яких можна виявити підробку.

«Головне, що слід пам’ятати, – у разі сумнівів щодо справжності банкнот потрібно не поспішаючи перевірити декілька захисних елементів», — йдеться у повідомленні НБУ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця