<

В Україні найбільше порушують права пенсіонерів, журналістів та кримських татар – звіт Human Rights Watch

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:27 | 16.01.2020 / Новини / , , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Головна загроза для прав людини і свободи слова у світі минулого року надходить від влади Китаю, заявив керівник американської правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот під час презентації доповіді про дотримання прав людини у 2019-му році.

Звіт аналізує ситуацію з захистом прав людини у 100 країнах світу. Серед інших загроз у світі назвали протиправні дії урядів Сирії, Росії, Ємену, Саудівської Аравії, – повідомляє ukrainian.voanews.com.

В Україні найбільше права порушуються на окупованих територіях, в Криму. Серед сфер дійльності, найбільше порушень зафіксовано у журналістькій роботі, вважають дослідники.

Середовище для ЗМІ лишалось небезпечним у 2019-му році, пишуть правозахисники у доповіді, яку напередодні презентували в Організації Об’єднаних націй.

Зафіксовано щонайменше 11 випадків побиття журналістів, одного журналіста вбили. У документі згадують журналіста-розслідувача Вадима Комарова, який помер влітку минулого року внаслідок травм голови після жорстокого побиття невідомими особами.

“Журналісти отримують погрози, відчувають перепони в роботі, інколи, з боку органів влади. Зокрема має місце пошкодження їхньої техніки, обмежується доступ журналістів на офіційні заходи”, – йдеться у доповіді Human Rights Watch.

Окремо вказується, що досі не притягнуті до відповідальності причетні до вбивств на Майдані 2014 року та до насильства в Одесі.

На окупованих територіях порушуються права пенсіонерів.

У східній Україні торік зафіксували значне зменшення кількості жертв серед цивільного населення. Утім активні атаки на цивільні установи продовжуються.

Лише за перші три місяці 2019-го року втричі зросла кількість обстрілів шкіл з обох сторін військового конфлікту, йдеться у доповіді. Загалом за 6 років військового конфлікту в Україні вбили 147 дітей.

В окупованому Криму російська влада продовжує переслідувати кримських татар.

“Лише у березні російська влада заарештувала 24 особи в Криму, більшість з яких – активні члени “Кримської солідарності”. … Жодного з них не звинуватили у причетності до насильства. Принаймні чотирьох із них катували“, – пишуть правозахисники.

Повідомляється про переслідування на релігійному ґрунті на підконтрольній урядові території після створення Української православної церкви.

“В Україні мали місце залякування та загрози щодо членів Української православної церкви, у деяких випадках поліція не реагувала на ці факти, а інколи була причетна до них”, – йдеться у документі.

“Служба безпеки України здійснила десятки рейдів на будинки священиків або церкви, пов’язані з Російською православною церквою”, – пишуть дослідники, не уточнюючи причин цих рейдів.

Покращилась ситуація із дотриманням прав меншин.

На підтвердження цього дослідники назвали мирне проведення найбільшого в історії України Маршу рівності, в якому взяли участь близько 8 тисяч людей. Покращилась також робота поліції у питанні захисту прав представників меншин.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер