<

В Україні антибіотики продаватимуть за рецептом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:18 | 9.03.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Уряд затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, який почне діяти до кінця 2020 року.

На що справді вплине План дій та чому маємо почати його виконувати якомога швидше? Відповіді на ці питання дала
виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Фейсбуці.

Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний “імунітет”: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Тобто стають антибіотикорезистентними.

Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Що фактично вже стається — щороку лише в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків. Ця проблема уже визнана однією із глобальних загроз для здоров’я та життя людей.

Одними з основних причин такої ситуації є самолікування (люди лікуються протимікробними препаратами, зокрема антибіотиками, коли їх не потребують) та використання антибіотиків у тваринництві.

Щоби подолати цю проблему, МОЗ України разом з фахівцями Центр громадського здоров’я МОЗ України розробили план боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

Що має змінитися до кінця 2020 року:

  • Антибіотик лише за рецептом — буде посилено контроль відпуску антибіотиків в аптеках.
  • Обмежимо застосування антибіотиків в сільському господарстві (в якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві).
  • Медичні працівники отримають чіткі інструкції, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання антибіотиків.
  • Впровадимо систему епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю, водночас Україна долучиться до загальноєвропейської мережі. Всі методи досліджень для визначення стійкості антибіотиків відповідатимуть стандартам Європейського Союзу.
  • Буде здійснюватися моніторинг резистентності ВІЛ- інфекції/СНІД.
  • Українські науковці разом з європейськими колегами проводитимуть дослідження аспектів протимікробної резистентності та сучасних методів діагностики.

У плані жодним чином не передбачено обмеження доступу до антибіотиків. Він також не вплине на їхню вартість.

План направлений на посилення контролю за продажем антибіотиків — тобто ліки, які рекомендується приймати лише за рецептом лікаря, будуть продаватися також за рецептом лікаря.

У більшості європейських країн отримати антибіотик без рецепта лікаря практично неможливо.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок