<

В Ісландії на виборах переміг чинний президент із результатом у 92%

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:12 | 29.06.2020 / Новини / /
Перегляди
5
/ 1 коментар

В Ісландії 27 червня відбулися президентські вибори. Як і передбачалося за результатами соцопитувань, упевнену перемогу здобув чинний президент Гвюдні Йоуганнессон, випередивши свого конкурента на 84 з гаком відсотків.

Явка на виборах склала 66,9%, повідомляє Euronews.

Гвюдні за освітою історик, до перемоги на виборах у 2016 році викладав в Університеті Ісландії. У країні він відомий за свою прихильність до ЛГБТ, а також прибиранням сміття біля свого дому.

Його суперником був крайній правий політик Ґудмундур Франклін Джонссон, який називає себе прихильником президента США Дональда Трампа. Під час своєї кампанії він виступав за розширення повноважень президента.

В Ісландії ця посада є передусім символічною, але все ж президент має право накладати вето на закони. Утім за історію країни (вона здобула незалежність від Данії в 1944-му) це сталося лише тричі.

Йоуганессон уже заявив, що не планує змінювати свій попередній політичний курс.

Зазначимо, що Ісландія наразі є однією з найуспішніших у подоланні коронавірусу країн. За час епідемії у країні з 365 тисячами населення від COVID-19 померли лише 10 людей, утім через закриття кордонів значно постраждав туристичний сектор.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа