<

В Індії розробили нову вакцину від коронавірусу: що відомо

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:08 | 26.09.2021 / Новини / , /
Перегляди
312
/ 1 коментар

У зв’язку з тим, що геном коронавірусу постійно змінюється і він мутує, людству потрібні нові способи захисту від COVID-19. Так була розроблена вакцина принципово нового типу – ДНК-препарат ZyCoV-D. Вона відрізняється від уже існуючих мРНК і векторних вакцин.

Нову вакцину створила відома індійська фармацевтична компанія Zydus Cadila. Цей препарат ефективний і вже схвалений в Індії для людей від 12 років. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, ДНК-вакцина на 67% захищає від симптоматичного COVID-19. Воно проводилося, коли в країні лютував штам Дельта, – пише Обозреватель.

Її повинні почати використовувати для імунізації населення Індії вже в кінці вересня. До кінця цього року в Zydus Cadila планують виготовити 50 мільйонів доз нової вакцини.

Зазначимо, що ДНК-вакцина є більш простою і, відповідно, дешевшою за інші, а також швидше виготовляється. Крім того, її вводять під шкіру під високим тиском без голки, а не внутрішньом’язово, що робить процедуру менш болючою.

Нова вакцина ZyCoV-D, як і векторні Oxford-AstraZeneca і Johnson & Johnson, містить в собі генетичну інформацію про будову шиповидного білка коронавірусу SARS-CoV-2. Головною відмінністю є те, що ДНК в ній не упакована в інші віруси, які доставляють її до клітин людського організму.

Самі плазмідні ДНК швидко руйнуються (від тижня до місяця), а ось накопичений імунітет у вигляді антитіл залишається. Зазначається, що для досягнення необхідної ефективності вакцини ZyCoV-D потрібно введення трьох доз.

«Це дійсно важливий крок вперед у боротьбі проти COVID-19 в усьому світі, тому що він демонструє, що у нас є ще один клас вакцин, який ми можемо використовувати», – сказав Пітер Річмонд, дитячий імунолог з Університету Західної Австралії.

Зараз в світі досліджують ще понад десяток схожих ДНК-вакцин. Якщо їх застосування виявиться успішним, за такими препаратами буде майбутнє вакцинологии, вважає Шахід Джаміль, вірусолог з Університету Ашока




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер