<

“В армію не взяли через психічні розлади, а в АТО сина відправляють без вагань”, – мати резервіста

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:10 | 14.09.2017 / Новини / /
Перегляди
22
/ Коментарі відсутні

Старший син Тетяни Дацик із села Морозовичі Іваничівського району ще не оговтався від Іловайської трагедії, після якої отримав інвалідність, як уже прийшла повістка молодшому Сергію, котрого донедавна лікарі вважали “розумово відсталим”.

Розповідь Тетяни Дацик наштовхує на думку, що у військкоматах традиція “мести” до армії всіх підряд незмінна. Як відомо, основні свої зусилля армійська пропаганда зараз докладає до того,  щоб залучити до війська якнайбільше контрактників. Тим більше незрозумілою виглядає ситуація із Сергієм Дациком, мати якого розповіла інтернет-виданню “БУГ” про те, як на службу призвали її сина.

Тетяна Дацик завжди була за те, щоб її діти відслужили і дізналися, що таке армійське життя. Хоч як кожна матір, важко сприйняла, що старшого сина забирають в зону АТО. Коли сотні бійців поверталися з Іловайська додому в трунах, вона дочекалася його живим. Але радіти батькам довелося недовго. Після пережитого зі здоров’ям “атовця” почалися серйозні проблеми – він став інвалідом третьої групи. За постійними обстеженнями та лікуванням жінка не мала можливості приділяти достатньо уваги своєму чоловіку, який після інсульту отримав першу групу інвалідності.

“Два інваліди в хаті, ледве витягую. І знову повістка прийшла – тепер молодшому, він з 87-го року. Сам хоче служити і я не буду йому забороняти. Хоч знаю, наскільки “добросовісно” лікарі перевіряють призовників.

Коли Сергію було 18 років, він проходив медкомісію. У нього часті прояви сонабулізму, медики направили хлопця в Луцьк. Лікарі постановили, що до служби в армії він непридатний через розумову відсталість. Я не погоджувалась з таким діагнозом і нещодавно при спілкуванні з психологом в Іваничах розповіла їй ситуацію. Вона сказала, що тоді були такі часи і “всім так писали”. Навесні Сергій сам поїхав в Луцьк, тоді йому зняли цю статтю, бо вона не відповідає діагнозу. Коли прийшла повістка, то відхилень ніяких у сина не виявили. Сам пройшов комісію в Іваничах, сказали, що здоровий. Лікарі знали про все і ніяк не відреагували. Його забрали в резервісти. Тепер він знаходиться на Рівненському полігоні.

Я своїх хлопців виховала патріотично. Хай Сергій спробує служити, але хочу отримати гарантію, що його не відправлять в АТО. У мене серце не перестає боліти. Чесно вам скажу, я лишилася в селі одна, мені ніхто не допоможе. Таке враження, що люди бояться спитати, чим мені допомогти”, – говорить крізь сльози жінка.

Мати резервіста готова оббивати пороги установ і просити, щоб її сина не відправляли в зону бойових дій через сімейні обставини. Тетяна Дацик надто боїться втратити дитину, що є її опорою і допомогою в цій життєвій ситуації.

Лікарі повинні добросовісно перевіряти призовників, бо виходить, хворих та немічних забирають, а здорові платять гроші і “косять” від служби, вважає вона.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер