<

В 7% законопроектів волинських народних обранців було виявлено корупційні фактори

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:43 | 19.10.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

7% законопроектів, авторами чи співавторами яких є народні депутати-мажоритарники з Волині, Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції визнав такими, що містять корупційні ризики.

Аналіз відповідних висновків був здійснений Громадянською мережею ОПОРА у жовтні 2016 року. Про це йдеться на сайті Рада.

Народні депутати України Ігор Гузь (ВО № 19), Сергій Мартиняк (ВО № 20), Степан Івахів (ВО № 21) та Ігор Лапін (ВО № 22), за діяльністю яких активно стежить Громадянська мережа ОПОРА в рамках програми «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», від початку набуття депутатських повноважень до 15 жовтня 2016 р. напрацювали загалом 107 проектів Законів та 33 проекти Постанов. Не усі напрацьовані волинськими мажоритарниками проекти нормативно-правових актів пройшли антикорупційну експертизу, а також не усі вони отримали позитивні висновки.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» всі законопроекти повинні проходити Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Відповідний Комітет уповноважений на здійснення антикорупційної експертизи законопроектів, поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи.

Законопроекти

Результати антикорупційної експертизи щодо законопроектів народних депутатів з Волині

1_fignya

69 проектів Законів (65%), авторами чи співавторами яких стали народні депутати з Волині, отримали позитивний результат внаслідок проведення антикорупційної експертизи, 8 законопроектів (7%) отримали негативний висновок Комітету, щодо 30 проектів Законів (28%) відсутні результати експертизи.

Зокрема, позитивні висновки Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції отримали 10 законопроектів, автором чи співавтором яких став Ігор Гузь, 5 – Сергій Мартиняк, 13 – Степан Івахів та 21 законопроект – Ігор Лапін. «Не містить корупційних ризиків», за результатами відповідної експертизи, один законопроект, який у співавторстві підготували Ігор Гузь та Ігор Лапін, а також 19 спільних проектів Законів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва.

Негативні висновки Комітету після проведення експертизи отримали 2 законопроекти, підготовлені за участю Ігоря Лапіна, 1 – Сергія Мартиняка, 1 – Степана Івахіва та 4 – у співавторстві представників 20 та 21 округів у Раді. Зокрема, корупційні фактори знайдено у проектах Законів № 1452 від 12 грудня 2014 р. «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо децентралізації повноважень органів виконавчої влади в сфері земельних відносин)», № 1797-1 від 6 лютого 2015 р. «Про страхування», № 2608 від 8 квітня 2015 р. «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидії корупції» (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі)», № 3336 від 16 жовтня 2015 р. «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо вдосконалення регулювання в галузі економічних конкуренцій та розміру штрафів за порушення законодавства)», № 3544 від 27 листопада 2015 р. «Про спеціальні режими інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні», № 3545 від 27 листопада 2015 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)», № 3546 від 27 листопада 2015 р. «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)» та № 4102 від 16 лютого 2016 р. «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах України».

Низка законопроектів від народних депутатів-мажоритарників з Волині ще не отримали висновки антикорупційної експертизи Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Зокрема, таких проектів Законів у Ігоря Гузя – 4, у Ігоря Лапіна – 11, у Сергія Мартиняка – 3, у Степана Івахіва – 7. Також результати експертизи відсутні щодо 1 законопроекту, співавторами якого є Ігор Гузь та Ігор Лапін та 4 проектів Законів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва.

Проекти Постанов

Результати антикорупційної експертизи щодо законопроектів народних депутатів з Волині

2_fignya

20 проектів Постанов (60%), підготовлених за участю народних депутатів України, пройшли антикорупційну експертизу і отримали позитивний висновок Комітету Верховної Ради України  з питань запобігання та протидії корупції. При цьому жоден проект Постанови не отримав негативного висновку.

Зокрема, у Комітеті позитивно оцінили 5 законопроектів, автором чи співавтором яких є Ігор Гузь, 6 – Ігоря Лапіна, 1 спільний проект Постанови нардепів з фракції «Народний Фронт», 2 – Сергія Мартиняка, 4 – Степана Івахіва та 2 проекти Постанов, спільно напрацьованих членами депутатської групи «Воля народу».

Натомість, станом на 17 жовтня на сайті Верховної Ради України та Комітету з питань запобігання та протидії корупції відсутні результати антикорупційної експертизи щодо 6 проектів Постанов Ігоря Гузя та 6 проектів Постанов Ігоря Лапіна, а також щодо спільно підготовленого проекту Постанови Сергія Мартиняка та Степана Івахіва.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа