<

Узурпація влади, або до чого призведе політика Президента

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:59 | 23.06.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Дедалі частіше кроки президента Петра Порошенка наштовхують на думку: під гаслами децентралізації, підняття статусу місцевого самоврядування на ділі відбувається послідовна цілеспрямована спроба узурпувати владу.

Про це йдеться в матеріалі Першого інформаційного агенства Волинські новини.

Спочатку відбулися зміни до виборчого законодавства, які встановлюють партійну диктатуру. Нагадаємо, що відтепер партія може вже після виборів змінювати списки. Таким чином, неугодних депутатів можуть посунути. До слова, днями експерти Венеціанської комісії закликали українську владу скасувати ці норми.

Згодом унаслідок затяжних переговорів Порошенко призначив очільником уряду вінничанинаВолодимира Гройсмана. А генеральним прокурором – Юрія Луценка, який очолював пропрезидентську фракцію. При цьому президент блискавично підписав зміни до закону, які це дозволили: якщо раніше генпрокурор мусив мати юридичну освіту, то нині це не є вимогою.

Зрештою, відбулася і суддівська реформа, яка дала президенту можливість контро­лювати суддів. Адже попри те, що рішення про призначення суддів ухвалює Вища рада правосуддя, президент має його затвердити й підписати указ. Але інформації про термін, коли це має відбутися, немає. Таким чином, можлива маніпуляція.

Насторожує і спроба підлаштувати під себе склад Центральної виборчої комісії. Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов у програмі «Право на голос» зауважив, що обійняти посаду глави ЦВК може Світлана Кустова, яка була адвокатом Віктора Ющенка в 2004 році, а з 2012 до 2014-го – помічником Порошенка, коли він був нардепом. Ще однією імовірною кандидатурою, на думку експерта, може стати працівник Адміністрації Президента Віталій Плукар, також близький Порошенку.

«Таким чином, глава української держави отримує фактично монопольний конт­роль над Центральною виборчою комісією, що в принципі неправильно, тому що ЦВК – це орган, що в ідеалі має складатися з людей, які чітко мають виконувати свою функцію. А в результаті ЦВК наповнена людьми, які орієнтовані на Петра Порошенка», – зазначає Спірідонов.

А нині, заявляють у громадській платформі «Реанімаційний пакет реформ», на розгляд парламенту підготували зміни до закону «Про державну службу», які встановлюють механізм узурпації влади президентом України. Вони передбачають зміну порядку добору кандидатур на посади голів місцевих державних адміністрацій. А саме – аби конкурс на ці посади проводила спеціально створена комісія при Адміністрації президента.

«Ця комісія обирає кандидата на посаду і передає його в Кабінет Міністрів, щоб уряд вніс подання про його призначення назад президенту. Таким чином, повністю нівелюється конституційна роль Кабміну у призначенні керівників місцевих органів виконавчої влади, які, згідно з Конституцією, є підзвітними та підконтрольними органам виконавчої влади вищого рівня», – заявляють у громадській платформі.

Нині, відповідно до головного закону, голів місцевих держадміністрацій призначає президент за поданням Кабміну. Відповідно, уряд у визначений законом спосіб має добирати кандидатів на ці посади й подавати їх президенту для призначення.

Закон «Про державну службу» встановив, що попередній добір на посади голів адміністрацій здійснює через відкритий конкурс комісія з питань вищого корпусу державної служби, в якій є представники і Кабміну, і президента.

У Конституції України сказано: єдиним джерелом влади в Україні є народ. Однак нині відбувається наступне: президент контролює уряд, генпрокурор, якого він призначив, очолював до цього пропрезидентську фракцію, з парламенту можуть усувати тих депутатів, які не згодні з політикою партії, закладено передумови контролю суддів та можливі маніпуляції зі складом ЦВК. Така ситуація суперечить гаслам про децентралізацію, втім на фоні економічної ситуації незаслужено відходить на другий план.




один коментар
  1. Таку саму уузурпацію влади провів міський голова Нововолинська В.Сапожніков сумішенням посад – перший заступник міського голови-секретар міської ради, які обіймає А.Сторонський. Така ж сама монополізація влади давньою групкою наближених до мера осіб для особистого збагачення. Доводи? Вони є. Народ хоче до Європи, проте, зробити якісь рухи на цьому шляху – боїться. На жаль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер