<

Уряд збільшив граничну надбавку ціни на пальне

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:11 | 2.05.2022 / Новини /
Перегляди
270
/ Коментарі відсутні

Кабінет міністрів для боротьби з дефіцитом палива вирішив збільшити граничну торговельну надбавку ціни для дизельного пального та бензину.

Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів, а також розповідає представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Так, граничну надбавку для середньої ціни 1 літра дизельного палива збільшили з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ (на 40%), а таку ж надбавку для бензину підвищили з 4,55 гривні до 6,5 гривні (на 42,8%).

Це сталося після того, як 29-го квітня міська влада Києва закликала людей не їздити приватним автотранспортом без нагальної потреби, оскільки треба першочергово забезпечити пальним військових. В уряді тоді підтвердили, що дефіцит пального відчутний на АЗС в окремих регіонах країни.

Однак міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що впродовж наступного тижня дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах України буде ліквідований, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. За її словами, в Україні вже розв’язують проблему щодо їхнього завезення на територію України.

В уряді попередили, що це призведе до незначного подорожчання нафтопродуктів, зокрема через більшу ціну логістики, складні маршрути та використання кількох видів транспорту.

Що передувало?

російські війська обстріляли найбільший в Україні нафтопереробний завод — Кременчуцький НПЗ. Він був основним виробником пального в Україні. За даними обласної влади, інфраструктура підприємства знищена і завод не працює. Також окупанти неодноразово обстрілювали нафтопереробний завод у Лисичанську, нафтобази тощо.

Окрім того, з початку активної війни Україна втратила майже весь імпорт пального, яке надходило з рф, Білорусі та морем. А це — приблизно 80% внутрішнього споживання, розповів директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн. Так, у регіонах почали фіксувати обмеження або перебої з пальним.

А втім, зараз ринок адаптується до нових умов і, за словами Куюна, трейдери ведуть переговори з європейськими операторами для закупівлі пального в необхідних обсягах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер