<

Уряд запустив роботу Бюро економічної безпеки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:16 | 25.11.2021 / Новини / , /
Перегляди
106
/ коментарі 2

Кабмін 24-го листопада видав розпорядження про початок роботи Бюро економічної безпеки (БЕБ) — це новий орган, що займатиметься розслідуванням економічних злочинів.

Станом на 25 листопада центральний апарат БЕБ сформували на понад 30% від його граничної кадрової чисельності. Це і дозволяє розпочати аналітичну та правоохоронну діяльність органу, йдеться у заяві бюро, – передає Громадське.

Водночас до бюро продовжать добирати нових працівників та будуть розбудовувати територіальні управління. Крім того, у новоствореного органу досі немає обладнаних приміщень та будівлі.

«Це може призвести до затягування передачі наявних кримінальних проваджень до БЕБ від правоохоронців, які втрачають функції розслідування економічних правопорушень», — йдеться у заяві. 

У Бюро економічної безпеки у відповідь на запит «Економічної правди» зазначили, що станом на 22 листопада в БЕБ працевлаштували 214 людей: працівники за трудовим договором, держслужбовці категорії «В» та гласні штатні працівники зі спеціальним званням.

У пресслужбі також вказали, що у БЕБ працюють і колишні співробітники Державної фіскальної служби, але їх кількість не перевищує 80% від усіх працівників. Голова органу Вадим Мельник зазначив, що експрацівників ДФС має бути не більш ніж 30%.

Що за Бюро економічної безпеки?

12 травня 2021 року уряд своїм рішенням створив Бюро економічної безпеки. Воно має стати єдиним органом, що займатиметься розслідуванням економічних злочинів. У Раді початок його повноцінної роботи прогнозують на кінець 2021-го. Голова конкурсної комісії Тимофій Милованов прогнозував, що БЕБ запрацює з 25 вересня.

А втім, 9 серпня Окружний адмінсуд Києва зареєстрував заяву екссекретаря РНБО Олександра Данилюка з вимогою заборонити далі проводити конкурс на посаду директора нещодавно створеного Бюро економічної безпеки. Наприкінці липня Данилюк почубився з Миловановим нібито через те, що останній зумисне не допустив його кандидатуру на посаду глави БЕБ.

Раніше економічні правопорушення розслідувала податкова міліція, а також економічні підрозділи Служби безпеки та Нацполіції. Необхідність створення окремого органу пояснювали тим, що податкова міліція погано розслідує економічні злочини, а для решти відомств це взагалі невластиві функції.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер