<

Уряд пояснив новий закон про правила обліку води й тепла

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:48 | 11.09.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Набув чинності Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Кабінет міністрів надав роз’яснення, як рахуватимуть тепло і воду відповідно до нового закону.

Про це повідомляється на сторінці  урядового порталу у Facebook.

“Один з головних міфів: нібито закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників. Насправді, якщо говорити про багатоквартирні будинки, то закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнодомовий) і вузли розподільного обліку (квартирні)”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вузол комерційного обліку служить для вимірювання об’єму всієї теплової енергії/води, спожитої в будівлі.

Тобто саме за показаннями його приладів обліку буде визначатися, скільки всього теплової енергії чи води використовували всі споживачі в будівлі.

Цей обсяг необхідно розподілити між споживачами в будинку, тобто визначити, хто скільки послуг отримав і скільки має за них заплатити. Саме для цього й будуть використовуватися квартирні лічильники.

Також, як зазначається в повідомленні, закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, буде розподілятися між споживачами пропорційно до показань квартирних лічильників.

Завдяки такому підходу знімається проблема різниці в показаннях (різниця між сумою показань квартирних лічильників і показаннями загальнобудинкового в результаті різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоку води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан.

“Отже, закон і надалі передбачає використання показань квартирних лічильників під час розрахунків за комунальні послуги”, – підкреслюється в повідомленні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер