<

Уляна Супрун у Луцьку розповіла про госпітальні округи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:01 | 3.02.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Київ не повинен наказувати, – вважає виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Про це йшлося під час прес-конференції виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун у Волинській обласній клінічній лікарні 3 лютого, – пише Інформаційне агентство Волинські новини.

У рамках прес-конференції порушили дискусійне питання створення госпітальних округів.

«Я думаю, від 3 до 8 госпітальних округів – це дуже великий спектр. Потрібно компроміс – 8 – забагато, 3 – можливо, мало. Це демократія, те, як працює децентралізація. Є дебати, є обласні ради, які між собою спілкуються, часом звертаються до Києва, і дають вказівки, які лікарні першого і другого рівня повинні бути на Волині, які, можливо, можуть перепрофілюватися на реабілітаційні центри, хоспіси. Я думаю, це здорова дискусія», – зауважила Уляна Супрун.

Уляна Супрун зауважила, що під час створення госпітальних округів йдеться про гарантії, що ті послуги, які повинні бути базовими та надаватися кожному пацієнту, будуть в наявності.

«Але чи в одному окрузі буде одна чи дві лікарні першого рівня, чи навіть п’ять лікарень, це не причина того, чому ми робимо госпітальні округи», – зазначила в.о. міністра.

З її слів, йдеться про наявність базових лікарень, де надаватимуть усі необхідні послуги. В одному окрузі, мовляв, може бути і 15 лікарень, але у міністерстві розуміють, що фінансування не вистачить на утримання такої кількості лікарень.

Також вона зауважила, що маючи 15-20 пацієнтів на місяць, лікарі не матимуть навантаження для того, щоб підтримувати свою кваліфікацію. У деяких районних лікарнях та лікарнях маленьких містечок немає достатнього навантаження на кількість хірургічних втручань тощо, тож на користь пацієнта – їхати до тих лікарів, які мають достатнє клінічне навантаження та кваліфікацію.

«Ті лікарні, які лишаються, ніхто не закриває, вони можуть стати амбулаторіями, поліклініками, реабілітаційними центрами, перепрофілюватися на інші соціальні будинки, в яких є велика потреба в Україні, тому що у нас немає хоспісів, реабілітаційних центрів, а навантаження на лікарні велике», – зазначила урядовець.

Частина фінансування надходитиме за надані послуги. Якщо лікарня має багато можливостей і може надавати багато послуг, державне страхування може оплачувати послуги і лікарня може існувати за оплату цих послуг. Ті лікарні, які не мають достатньо пацієнтів, не отримають достатньо коштів через державне страхування, адже це, мовляв, ринок.

Вона наголосила, що у Києві виписали та ухвалили в Кабміні правила госпітальних округів, передавши це в області, аби люди в регіонах самі вирішували, як вони повинні виглядати. З її слів, Київ не повинен наказувати, натомість, знаючи свої потреби, в регіонах вирішуватимуть свої справи, як і щодо роботи лікарів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер