<

Українські винахідники виготовляють пакети з буряка, цибулі та моркви

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:48 | 16.06.2021 / Новини / , /
Перегляди
276
/ Коментарі відсутні

Українські дослідники успішно працюють над створенням альтернативи пластиковим торбам. У якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, як правило, виготовляють з крохмалю або целюлози.

Проте, українські винахідники виготовляють пакети з буряка, цибулі та моркви, який можна розчинити у воді або з’їсти, – повідомляє Всеосвіта, почилаючись на Суспільне.

Нагадаємо, що в Україні з 2022 року буде заборонений продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування, за винятком певних випадків. Відповідний закон прийнято Верховною Радою України.

Сумські науковці, у рамках проєкту «Foodwestpack», створили можливу альтернативу пластиковому пакуванню. Пакети за кілька секунд розчиняються повністю та є безпечними для здоров’я людини, бо виготовлені з органічної сировини, запевняють у Сумському національному аграрному університеті (СНАУ).

“Ми займаємось розробкою біорозкладного пакування, яке можна їсти, яке складається з харчових відходів понад 50%. Цим ми хочемо розв’язувати дві світові проблеми: пластикове забруднення та зменшення втрат харчових продуктів”, – розказав Дмитро Бідюк, директор ТОВ «FoodBIOPack», викладач СНАУ.

На будь-якому виробництві утворюється до 25% харчових відходів або вторинної сировини. Ці відходи просто викидають, вони ніяк не реалізуються. Коли українські родини готують борщ, зазвичай шкірки від картоплі, моркви, буряка, цибулі відправляються у смітник, а от сумські науковці висушують та додають ці відходи у свій винахід.

“Наша перша розробка – створення біоупаковки із використанням саме буряка, моркви і цибулі. Ми додали їх та були приємно здивовані, пакети мали привабливий зовнішній вигляд”, – поділилась студентка СНАУ Тетяна Ярмош.

Цю розробку, окрім етикетки, можна спокійно їсти також вона легко розчиняється у гарячій воді. Якщо просто викинути таке пакування, воно швидко розкладеться.

Декан факультету харчових технологій СНАУ Олена Мельник задоволена результатом: “Лише поєднання бізнесу і науки, дозволить зробити наше життя здоровим, а навколишнє середовище – екологічно чистим”.

Своєю чергою ще один український винахідник, уже розпочинає продавати свою паперову продукцію з опалого листя у промислових масштабах.

Як відомо, технологію створення паперу з опалого листя розробив українець Валентин Фречка. Два роки його технологія тестувалася на спеціальному обладнанні й нарешті ідея починає масово втілюватись у життя.

Житомирська компанія Re-leaf починає продавати паперову продукцію, виготовлену за технологією Валентина Фречка у промислових масштабах. Перша партія складається з двох тонн паперу. Наступна мета – п’ять тонн паперової продукції щомісяця, запевняють у Re-leaf.

Також у Re-Leaf зазначають, що вартість продукції буде дорівнювати вартості звичайного крафт-паперу, а це означає, що продукція з опалого листя буде конкурентоспроможною.

Цікаво, що ідея перетворити листя під ногами у папір прийшла на думку Валентину Фречці, коли він був ще школярем. Ми пишаємося нашими винахідниками та віримо, що вони здатні змінити нашу країні та цілу планету на краще.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер