<

Україні передадуть винищувачі F-16: повідомили подробиці

04:22 | 20.05.2023 / Новини / , , , /
Перегляди
195
/ Коментарі відсутні

Принципову згоду на навчання українських пілотів та подальше передавання бойових літаків дали країни-союзники США — Велика Британія, Нідерланди, Бельгія та Данія.

19-го травня президент США Джо Байден повідомив учасників саміту Великої сімки, що Вашингтон підтримує навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Таке рішення підтримали головні країни-союзники України з “авіаційної коаліції”. Про це повідомляє ТСН.

Про те, що Сполучені Штати погодили навчання українських пілотів на винищувачах F-16 першими повідомили в CNN. Президент Джо Байден, за інформацією видання, приватно сказав про це лідерам G7 у Хіросімі, де зараз відбувається саміт.

Допоки не маємо прямого підтвердження безпосередньо від Білого дому, але прем’єр-міністри Великої Британії та Нідерландів – Ріші Сунак та Марк Рютте – на своїх офіційних сторінках у Twitter підтвердили це рішення та привітали такий крок Сполучених Штатів.

“Велика Британія працюватиме разом із США та Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб отримати для України необхідну бойову авіацію. Ми єдині”, – йдеться у дописі британського прем’єра.

Голова уряду Нідерландів додав, що умови навчання “будуть розроблені в найближчі тижні”.

“Україна може розраховувати на непохитну підтримку Нідерландів та своїх міжнародних партнерів”, – наголосив Марк Рютте.

У матеріалі CNN ідеться, що наразі невідомо, в якій саме країні відбуватимуться навчання українських пілотів, але, за словами співрозмовника видання в уряді, це буде Європа – точно не Сполучені Штати.

Хоча цієї весни, до речі, двоє українських військових уже проходили навчання на військово-повітряній базі США в Аризоні, де займалися на навчальних симуляторах, а інструктори оцінювали, скільки реально часу потрібно, щоб вони освоїли F-16.

Паралельно вирішуватиметься питання, хто і в якій кількості надасть власне літаки – про це повідомляють із посиланням на власні джерела CNN та NBC. Наразі це питання ще відкрите.

Власне передавання бойових літаків – справа не короткої перспективи. Очевидно, контрнаступ відбуватиметься без них. Літаки – це питання довгострокового озброєння України, наголошують джерела згаданих ЗМІ в американському уряді.

Надання Україні бойової авіації українська влада почала лобіювати наступного дня після створення так званої “танкової коаліції”. І це питання пройшло ті самі стадії – від категоричного заперечення до згоди, що й інші вагомі види важкого озброєння – системи ППО та танки, які зрештою були надані Україні.

Винищувачі F-16 стануть важливою складовою протиповітряної оборони. 

Це рішення вже привітав президент України Володимир Зеленський. У Twitter він подякував США та особисто Байдену, зазначивши, що це рішення суттєво посилить нашу армію в небі.

“Розраховую на обговорення практичної реалізації цього рішення на саміті G7 у Хіросімі”, – наголосив український лідер.

До слова, раніше  видання Politico з посиланням на джерело в Міноборони США повідомило, що у Пентагоні не мають заперечень щодо передавання Україні винищувачів F-16. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер