<

Україна отримала обладнання для пошуку нових мутацій коронавірусу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:16 | 20.10.2021 / Новини / /
Перегляди
103
/ коментарі 2

В Україні тепер зможуть самостійно ідентифікувати нові мутації вірусу SARS-CoV-2 за технологією геномного секвенування нового покоління – NGS.

У Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) вже відбулося перше тестове повногеномне секвенування нового покоління для виявлення мутацій в геномі вірусу SARS-CoV-2 для виявлення його варіантів на реальних зразках, – пише НВ.

За результатами дослідження встановлено, що всі зразки позитивні за спрощеним варіантом SARS-CoV-2 Дельта. Це дає підстави припускати, що на сьогодні серед населення України домінує саме цей варіант коронавірусу.

Запуск геномного секвенування нового покоління став можливим після забезпечення лабораторії ЦОЗ відповідним обладнанням для роботи з технологією NGS (Next Generation Sequencing), розробленим компанією Thermo Fisher Scientific.

Ця новітня технологія дозволяє відстежувати зміни – мутації в геномі збудника COVID-19 вірусу SARS-CoV-2, які відбуваються постійно протягом пандемії і призводять до появи нових варіантів вірусу, таких як Альфа, Каппа, Дельта, Дельта+ та інших.

На відміну від ПЛР-тестів, які встановлюють факт наявності або відсутності в організмі людини коронавірусу шляхом визначення його генетичного матеріалу, геномне секвенування дозволяє не тільки виявити вірус, але й ідентифікувати конкретний варіант, а також нові (раніше не описані) зміни в генах вірусу.

Крім того, ця технологія і устаткування дозволяють працювати з патогенами (гельмінтами, мікроорганізмами і вірусами) на геномному рівні.

До цього Україна відправляла зразки біоматеріалу на секвенування в референс-лабораторії ВООЗ в інших країнах. Доводилося довго чекати результатів, але тепер дослідження будуть проводитися в Україні на державному рівні і значно швидше. Дані, отримані в результаті моніторингу, вносяться в загальну базу даних Всесвітньої організації охорони здоров’я.

ВООЗ рекомендувала всім країнам, по можливості, активізувати зусилля з секвенування вірусу SARS-CoV-2 і обмінюватися результатами таких досліджень на міжнародному рівні для того, щоб відслідковувати розвиток пандемії і оперативно вживати необхідних заходів в боротьбі з коронавірусом.




коментарів: 2
  1. як там у В Висоцького…. Я б в москве с киркой уран нашёл
    при такой повышенной зарплате…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер