<

Українцям радять перевірити документи на вірус Петя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:19 | 3.07.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Найбільше випадків зараження комп’ютерів вірусом-здирником Petya.A, які атакували IT-системи різних країн 27 червня, припало на Україну – 75,24% від загального числа у світі.

НБУ підрахував кількість постраждалих банків, а юристи радять українцям перевірити документи на житло, – повідомляє Корреспондент.

Як свідчать дані розробника антивірусного ПЗ компанії ESET, на нашу країну припало 75,24% атак, на другому місці – Німеччина з 9,6% атак, на Польщу припало 5,81%, а на Росію – лише 0,8% атак вірусу Петя

Тим часом Національний банк України підрахував, що від кібератаки постраждали близько 30 українських банків.

Як повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі 5 каналу, ступінь пошкоджень у банках залежить від того, наскільки швидко відреагували служби інформаційної безпеки, наскільки швидко були відключені мережі.

Вона також розповіла, що потрібно робити для уникнення подібних ситуацій: “По-перше, це технічне оснащення. Не потрібно шкодувати грошей на придбання різних програм, які повинні відсортовувати, запобігати тощо. І по-друге, питання роботи з персоналом: не повинні люди відкривати незнайомі файли”.

За її словами, для банків важлива роздільна робота операційних систем і систем роботи, які не потребують включення в ОС.

Вірус Petya.A заразив в Україні майже 13 тис. комп’ютерів. На відміну від попередника, він не шифрував дані, а відразу їх знищував.

“Використовувати атаку для доступу до реєстрів Мін’юсту зловмисники не могли. Але в реєстраторів, якщо вірус пошкодив їхні комп’ютери, не виключено, постраждали електронні ключі. Це ймовірне в тих реєстраторів, які послуговувались робочим комп’ютером не тільки для доступу до реєстру, але й, наприклад, встановили на нього якісь платіжні системи. Тепер їм потрібно подавати до Мін’юсту заяву про видачу нового ключа”, – сказав газеті Вести керівник аналітичного центру “Правовий захист БТІ” Дмитро Павленко.

Адвокат Іван Ліберман сумнівається, що під шумок хтось не зміг би привласнити чужу нерухомість. “Оскільки вся система в той день була атакована і довгий час була недоступна нотаріусам, такою лазівкою могли скористатися зловмисники. Раджу людям, у яких є нерухомість та інше цінне майно, перевірити свої документи”, – зазначив він.

Павленко каже, що дані, які були на комп’ютері в електронному вигляді, можуть бути відновлені після звернення в архіви місцевих виконкомів. “Але це мова йде про дані для себе – дані всього держреєстру чи його окремих розділів не можуть бути знищені”, – сказав експерт.

Юристи підтверджують, що й інші реєстри атаку витримали. Мали місце лише локальні перебої в роботі деяких сайтів судів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця