<

Українські бібліотеки реформують

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:32 | 9.04.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

У публічну бібліотеку будь-якого міста Європи людина може просто зайти, і в неї ніхто не запитає, чи є в неї читацький квиток – президент бібліотечної асоціації.

Українські бібліотеки перетворяться на відкриті простори, де читачі почуватимуться зручно й невимушено. До 2025 року бібліотечна мережа зазнає якісних змін. У березні уряд затвердив стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні, головна мета якої перетворити бібліотеки з непопулярних інституцій на дружній та комфортний простір.

Студентка-третьокурсниця факультету журналістики Київського університету Шевченка Тетяна Літвінчук ледь не щодня ходить до бібліотеки, але швидше тому, що потрібно, ніж тому, що їй хочеться туди ходити. Проте, в бібліотеці Інституту журналістики та Національній бібліотеці імені Максимовича їй подобається: там процедура видачі книг стала простішою.

«У них вже є електронні картки і немає проблеми з усією цією документацією, бюрократією. Можна дуже швидко взяти книжки, і це виходить дешево та дуже круто», – каже дівчина.

Водночас, Тетяну обурює те, що інколи їй доводиться витрачати невиправдану кількість часу, аби отримати одну-єдину книгу в бібліотеках з великими фондами, як Максимовича чи Вернадського.

Із художніми книжками немає проблем, але якщо книжки по навчанню, тоді їх взяти дуже важко. Потрібно спочатку замовити, потім піти на 2 години погуляти-почекати

«Із художніми книжками немає проблем, але якщо книжки по навчанню, тоді їх взяти дуже важко. Потрібно спочатку замовити, потім піти на 2 години погуляти-почекати, поки вони її десь знайдуть, потім прийти і її отримати», – ділиться студентка.

До 2025 року бібліотечна мережа зазнає якісних змін, планують в уряді, з огляду на затверджену в березні стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні. Зокрема, документ дає право бібліотекам отримувати фінансування не лише від держави, а й від приватних інвесторів і передбачає модернізацію матеріально-технічної бази та кампанію з популяризації читання у суспільстві.

Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко розповіла, що в майбутньому бібліотеки мають стати вільними просторами, де будуть зручні меблі та Wi-Fi, де можна взяти будь-яку книжку з полиці, випити кави, поспілкуватись із друзями та провести зустріч чи нараду.

Коли ви приходите в бібліотеку, з чим ви зустрічаєтесь? Стоїть перепона, стоять люди, які вас кудись не пускають, від вас чогось вимагають. Ви зобов’язані щось заповнити

«Коли ви приходите в бібліотеку, з чим ви зустрічаєтесь? Стоїть перепона, стоять люди, які вас кудись не пускають, від вас чогось вимагають. Ви зобов’язані щось заповнити, коли ви приходите в одну залу, від вас вимагають папірці, ви там маєте щось відмітити. В іншу залу приходите, вам говорять: «Сюди не заходьте. Тут не можна!». Сучасний відкритий дружній комфортний простір – це абсолютна відкритість. Ми, наприклад, знаємо, що в публічну бібліотеку будь-якого європейського міста людина може просто зайти, і в неї ніхто не запитає, хто вона така, який у неї паспорт, чи є в неї читацький квиток. Це відкритий простір», – каже Ірина Шевченко.

Стратегія розвитку бібліотечної справи передбачає також створення Національної електронної бібліотеки України – це каталог книг, що зберігаються в усіх читальнях країни. Він буде приєднаний до світового каталогу World Cat. Таким чином закордонні читачі зможуть знайти книгу і в українській бібліотеці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер