<

Україна спростила правила перетину адмінмежі з Кримом для дітей

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:34 | 9.02.2020 / Новини / , , , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

З 9-го лютого 2020-го року набувають чинності зміни, які стосуються виїзду до тимчасово окупованої території АР Крим, та в’їзду з неї громадян України віком до 16-ти років.

Про це на пресконференції розповів помічник начальника Херсонського прикордонного загону – начальник прес-служби Іван Шевцов, – повідомляє Укрінформ.

«Насамперед скажу, що всі зміни спрямовані на спрощення умов перетину адмінмежі – і стосуються вони лише громадян України», – зазначив Шевцов.

По-перше, з 9-го лютого дитина може перетинати адмінмежу лише за наявності паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Раніше в цьому переліку також був проїзний документ дитини. У 2015-му році проїзні документи дитини перестали видавати взагалі, проте за ними продовжували пропускати, якщо вони не втратили чинності.

«З 2020-го року проїзні документи дитини втратили чинність узагалі. Нагадаю, що зараз закордонні паспорти дітям видаються від народження, а з 14-ти років видається ID-картка», – розповів Шевцов.

Ще одна зміна стосується ситуацій, коли дитина з одним з батьків прямує на материкову частину України. Назад вона повертається з тим самим з батьків, з ким заїхала, без нотаріальної згоди другого з батьків. Це стосується й опікунів, піклувальників, решти осіб, які, згідно з чинним законодавством, є законними представниками дитини.

Раніше в цій ситуації була необхідна нотаріальна згода.

Третя зміна стосується дітей від 14-ти до 16-ти років, які навчаються у навчальних закладах у регіонах материкової України.

«Такі діти можуть перетинати адмінмежу без супроводу батьків або їхніх законних представників, але за умови, що в єдиній базі реєстру Міносвіти буде відповідна інформація», – зазначив Шевцов.

Він запевнив, що зараз на КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» у прикордонників є доступ до бази даних Міносвіти.

Представник Прикордонслужби наголосив: усі ці зміни стосуються лише громадян України, решта правил залишаються незмінними.

Як зазначив Шевцов, ще один пункт – якщо громадяни з окупованого Криму прямують на материкову частину України для оформлення документів (паспорта, у тому числі закордонного), то назад на окуповану територію вони мають можливість повернутися за довідками, які отримують у міграційній службі. Зараз це закріплено у законодавстві.

Як підкреслив на пресконференції завсектора Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Денис Чистіков, важливим є те, що ці зміни набувають чинності саме 9-го лютого.

За його словами, одна з причин нововведень пов’язана з родинами політв’язнів, чиї батьки перебувають у місцях відбування покарань у Росії – виникла необхідність, щоб їхні діти могли вільно пересуватися з одним із членів родини на материкову частину України.

Також це дає можливість інтегруватися в українську спільноту дітям колаборантів – вони можуть отримувати адмінпослуги у супроводі тих членів родини, що не належать до окупаційної влади.

Як підкреслив завідувач сектора регіонального представництва уповноваженого з прав людини Верховної Ради України в АР Крим та місті Севастополі Февзі Каракаш, раніше були проблемні ситуації, пов’язані з перетином адмінмежі, коли не було доручення другого з батьків.

«Ці зміни суттєво полегшать ситуацію, але я хотів би наголосити, що вони стосуються лише тих громадян, які проживають на території окупованого Криму. Громадяни України, які бажають заїхати на окупований півострів у супроводі одного з батьків, повинні надати доручення на прикордонному контролі», – наголосив Каракаш.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер