<

Україна ще до заяви Ірану знала, що літак збила ракета

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:13 | 12.01.2020 / Новини / /
Перегляди
3
/ коментарі 4

Секретар РНБО Олександр Данілов показав фотографії з доказами та розповів, що українська сторона знала про збиття українського літака МАУ протиповітряною ракетою.

Наявність у Києва цих доказів, а також публічні заяви про те, що серед основних версій є збиття ракетою, і вплинули на Іран , – розповів ВВС секретар РНБО Олексій Данілов.

Він повідомив, що ракета потрапила одразу в кабіну пілота через нижню частину, вони одразу загинули. Саме тому вони не змогли повідомити про небезпеку.

“Ми вважаємо це вже доведеним фактом, і тому ті перемовини, які мали вести наші льотчики, – вони припинилися відразу. Вони, на жаль, загинули одразу після першого удару”.

На фотографіях у відеоінтерв’ю Данілов показав фрагменти літака та речі пасажирів, які свідчать про його пошкодження протиповітряною ракетою.

При цьому, яка саме ракета він не уточнює, хоча зазначає, що здогадується і знає її назву.

“Ми не можемо зараз сказати що саме за ракета, але ми здогадуємось і знаємо її назву”, – додає Данілов.

Також секретар РНБО показує фотографії уламків літака, які побачили українські експерти по прибуттю до Ірану. Їх позбирали до купи бульдозерами, зазначає він.

Крім того, Данілов показав уламок ракети, якою, ймовірно, був збитий український літак.

Українські експерти, які працювали в Ірані, зібрали докази про ураження літака МАУ ракетою перед тим, як іранці визнали свою провину.

“Як тільки іранці допустили нас до елементів, наші фахівці вже нас весь час інформували про те, що там відбувається. Через дуже короткий проміжок часу, поєднавши усі інформаційні потоки, ми зрозуміли, що відбулося.

Ми не могли це відразу зробити публічно, нам треба було ще трохи там попрацювати. Іран це дуже складна країна, ви знаєте. І ми дуже хвилювалися, що вони не відправили наших фахівців у зворотний бік”, – зазначив секретар РНБО.

Таким чином, українські експерти зібрали переконливі докази, що це був ракетний удар, перш ніж іранська сторона змінила свою позицію.

“Ми знали цю інформацію до того, як це почали оприлюднювати наші партнери з поважних країн…. Всі фото і відео, які нам були необхідні ми мали тут, в Україні. І якщо б вони нам заважали, нам цього було б достатньо, щоб ми міжнародній спільноті показали. що там дійсно відбулося”, – додав Данілов.

Він повідомив, що 30% тіл вже ідентифіковані. Орієнтовно 20-21 січня їх повернуть в Україну.

“Ми будемо далі працювати. Те, що Іран зробив заяву – це політична частина, а нам треба вирішувати юридичні питання. Нам треба розуміти, як будуть розвиватися подальші події, адже це все має завершитися в юридичній площині”.

За його словами, Україна не зупинить розслідування цієї катастрофи попри офіційне визнання Іраном ракетного удару, адже вимагатиме покарання винних.

Данілов також висловив упевненість, що іранська сторона повністю виплатить компенсацію родинам загиблих і вартості літака.

“Попередньо сьогодні є розуміння, що Іран погодився все це компенсувати, оскільки вони офіційно визнали”, – сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

Це ж саме підтверджують на сторінці Офісу президента України у фейсбук.

Оперативний штаб при Раді національної безпеки і оборони України, створений для розслідування авіакатастрофи літака українських авіаліній МАУ в Ірані, від початку отримував усю необхідну інформацію.

“Нашим фахівцям в Ірані було надано всі відео-, фото- та інші матеріали для аналізу процесів, які відбувалися та відбуваються в Тегерані. На підставі зібраної інформації завдяки роботі нашої експертної групи ми мали достатньо даних, щоб розуміти, що розслідування відбудеться об’єктивно та в стислі терміни. Політична частина роботи завершена. Наші фахівці продовжують працювати, щоб провести всі необхідні юридичні процедури”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, кадри роботи українських рятувальників в Ірані та прошиті рештки літака МАУ показали в сюжеті ТСН.

Також на сайті ОП заявляють, що тіла українців, загиблих у авіакатастрофі, мають повернути вже наступного тижня. Про це Зеленський домовився з президентом Ірану під час телефонної розмови.

Президент України наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину.

«Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», – підкреслив Зеленський.

В свою чергу, Кабінет міністрів України виплатить сім’ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук у відеозверненні, оприлюдненому в суботу, 11 січня, – пише Кореспондент.

“Уряд виплатить сім’ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги і проконтролює належне здійснення страхових виплат відповідно до Монреальської конвенції… Авіакомпанія МАУ відповідно до колективного договору здійснить виплати сім’ям членів екіпажу”, – сказав глава уряду.

Також Гончарук додав, що українські дипломати вже працюють над отриманням компенсацій від іранської сторони.

Нагадаємо:




коментарів: 4
  1. Якщо знали. то якого милого озвучували версію про несправність двигуна? А може просто не хотіли віволікати “дрібницями” увагу шефів, яка була прикута до розгляду принад місцевих красунь в Омані і Куршавелі?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа