<

Україна першою в світі прирівняла електронні паспорти до паперових

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:40 | 31.03.2021 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Дані документи можуть відображатися в електронній формі, внутрішній та закордонний е-паспорти формуються безоплатно.

Верховна Рада 30-го березня, підтримала законопроєкт про цифрові паспорти у другому читанні. За це рішення проголосували 302 народних депутати з 320, зареєстрованих у сесійній залі, – передає УНІАН.

Це означає, що цифрові документи в додатку “Дія” матимуть таку ж юридичну силу, як і їхні пластикові чи паперові аналоги.

Як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграмі, Україна стала першою в світі країною, яка прирівняла електронні паспорти до паперових.

“Ми – перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, як їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави”, – написав Федоров.

Міністр підкреслив, що е-паспорт можна використовувати нарівні з паперовими.

“Відкриття банківського рахунку онлайн, касові операції в банку, подорож поїздом або літаком всередині країни, заселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті”, – додав Федоров.

Він також уточнив, що біометричний закордонний паспорт або ID-карта в додатку “Дія” на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового або пластикового документів з 23 серпня 2021 року.

Що передбачає закон про цифрові паспорти

Законом встановлюється, що е-паспорт – паспорт громадянина України у формі електронного відображення інформації, що міститься у паперовому варіанті паспорта, оформленому засобами Реєстру, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), а також інформації про місце проживання (за наявності).

Е-паспорт для виїзду за кордон – паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі електронного відображення інформації, що міститься у паспорті, оформленому засобами Реєстру, разом з унікальним електронним ідентифікатором, а також інформації про місце проживання та податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платників податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) (за наявності).

Закон передбачає, що внутрішній і закордонний паспорти можуть відображатися в електронній формі.

Внутрішній і закордонний е-паспорти формуються за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлені із застосуванням засобів Реєстру, та використовуються на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, надання адміністративних та інших послуг.

Вони пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документів (відомостей, даних) про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа