<

Україна не відправлятиме делегацію на найближчу сесію ПАРЄ: повідомили причину

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:47 | 21.09.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Українська парламентська делегація у ПАРЄ не буде присутня на найближчій сесії Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко у фейсбук, – передає Укрінформ.

“Не маючи іншої нагоди реагування на порушення цією організацією власних принципів і зіткнувшись із достатньо відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримається від відрядження своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ”, – заявив він.

За його словами, депутати зосередяться на підготовці української делегації та проведенні консультацій з іншими державами членами Ради Європи з метою вироблення плану повернення довіри до ПАРЄ.

“Цей підхід підтримала переважна більшість фракцій українського парламенту”, – зазначив Яременко.

17 вересня було визначено склад постійної делегації в Парламентську асамблею Ради Європи, до якої увійшли: від “Слуги народу” – Марина Бардіна, Олександр Мережко, Марія Мезенцева, Леся Забуранна, Сергій Кальченко, Єлизавета Ясько, Юлія Овчинникова. Від фракцій “Опозиційної платформи — За життя” – Юлія Льовочкіна, “Батьківщини” – Сергій Соболєв, “Європейської солідарності” – Олексій Гончаренко, “Голосу” – Леся Василенко, а від депутатської групи “За майбутнє” – Дмитро Лубінець.

Як повідомлялося, ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у квітні 2014 року через анексію Криму. Оскільки Москва не виконала жодної вимоги відповідних резолюцій Асамблеї, санкції проти РФ продовжувалися кілька разів. На знак протесту російські депутати не брали участі в роботі Асамблеї з 2016 року. Влітку 2017 року Москва припинила сплачувати внески до бюджету Ради Європи, пояснюючи це тим, що делегація Держдуми РФ не має повноцінних прав у ПАРЄ. З’явився варіант, що Росія взагалі покине ПАРЄ. Після цього почали говорити, що неучасть Росії в ПАРЄ обмежує права російських громадян, зокрема неможливість оскарження рішень російського суду в ЄСПЛ.

У підсумку в ніч проти 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволила делегації РФ вже 25 червня повернутися в асамблею. Ця резолюція виключає повторне введення серйозних санкцій проти російських депутатів. У відповідь на це делегації Латвії, Литви, Естонії, Словаччини, України, Грузії та Польщі залишили залу засідань.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця