<

Удари рф по енергосистемі України серйозно підняли ціни на газ у Молдові – Вloomberg

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:22 | 7.11.2022 / Новини / , /
Перегляди
81
/ Коментарі відсутні

Знищення української енергосистеми російськими агресорами, вочевидь, вплине не лише на цю країну, а й на сусідню Молдову.

Про це повідомляє Вloomberg.

У виданні зазначили, що дефіциту електроенергії ця країна зазнала вже у жовтні, коли війська РФ почали завдавати авіаударів по українським енергетичним об’єктам, адже 30% електроенергії Молдова отримувала з України.

Сильніше ситуація погіршилась після того, як електростанція, розташована в невизнаному Придністров’ї, яка забезпечувала Молдові близько 70% необхідної електроенергії, припинила виробництво через скорочення постачання газу з РФ.

“Ми переживаємо серйозну кризу, і ми ризикуємо залишитися без електрики та газу”, – сказала тоді президент цієї країни Майя Санду.

За її словами, ціна на блакитне паливо цієї зими для споживачів із Молдови зросла порівняно з минулим роком у шість разів і вдвічі перевищила ціну в Румунії.

Ситуація з електроенергією також залишається не дуже гарною.

Молдова вважає, що Кремль використовує енергію у поєднанні з іншими своїми політичними та економічними засобами, щоб послабити проєвропейський уряд Санду.

Зазначається, що Молдова не може дозволити собі різке підвищення ціни на газ та електрику.

“Це ще один яскравий приклад того, що Росія використовує свої енергетичні ресурси як зброю”, – сказала Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон минулого тижня.

Єврокомісія працює спільно з енергетичною спільнотою над тим, щоб забезпечити Молдові імпорт електрики та газу з альтернативних Придністров’ю джерел.

Тим часом молдавська державна компанія Energocom закупила на біржі в Румунії 65% електроенергії, яка була потрібна Молдові за обсягом споживання, повідомив віцепрем’єр та міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрій Спину.

Таким чином, дефіцит електроенергії в країні становитиме приблизно 10% від необхідного обсягу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок