<

У волинському селі придумали, як економити енергоресурси

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:03 | 24.09.2014 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні
IMG_20140923_162224

Лінію вуличного освітлення, яке працює завдяки накопиченню енергії сонця, відкрили 23 вересня в селі Зимне, – інформує інтернет-видання «БУГ».

Проект вдалось реалізувати завдяки участі у Програмі розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ», що передбачає фінансову допомогу Євросоюзу, співфінансування робіт з місцевого бюджету та обов’язкові грошові внески самих жителів села. У конкурсі брали участь 43 сільських громади, Зимнівська стала переможцем завдяки згуртованості, активності своїх мешканців, дієвості місцевої громадської організації «Зимне» та звичайно, досвідченості, адже це не перший проект, до реалізації якого вдалось залучити населення сільському голові В’ячеславу Католику.

Координатор Програми ПРООН на Волині Оксана Гузь, дружина ймовірного кандидата у народні депутати від округу №19 Ігоря Гузя, у своєму виступі пригадала, як шість років тому в Зимному завдяки першій фазі проекту вдалось визначити пріоритети розвитку територій. І тоді вирішили однозначно – спрямувати зусилля на впровадження енергозберігаючих технологій. Тоді провели заміну вікон у школі. Сьогодні ж в цьому селі урочисто завершено інноваційний проект – відтепер 2 вулиці вночі освітлюватимуться завдяки сонячній енергії, накопиченій вдень 28 спеціальними приладами. Таким не кожне велике місто може похвалитись.

IMG_20140923_162232

Про реальний розвиток сільської громади говорив і голова районної ради Андрій Оніщук. І це стосується не лише новітніх технологій. У 2008 році, на початку діяльності з залучення коштів Євросоюзу для розвитку району, важко було переконати людей, що, згуртувавшись, можна досягти якихось результатів, дійсно отримати допомогу для блага свого села. Сьогодні ж у ефективності діяльності таких об’єднань громадян ніхто не сумнівається.

Зимнівський сільський голова В’ячеслав Католик дякував з допомогу і підтримку жителям села, активістам ГО «Зимне» та керівнику цієї організації Мар’яні Голяновській, районній владі, координатору Програми та виконавцям робіт зі встановлення світильників – ПП «Світлодар».

IMG_20140923_162213

Маленьким кроком до Європи назвав цю подію голова райдержадміністрації Володимир Савчук. Зимнівські здобутки – приклад тому, як правильно скоординовані спільні зусилля дають видимі результати у проведенні благоустрою населених пунктів.

Учасники урочистостей перерізали символічну стрічку, зауваживши, що для Зимного це зовсім не завершення проекту, а демонстрація намірів продовжувати свій шлях, але уже у ІІІ фазі проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яка розпочнеться в області рівно за тиждень.

IMG_20140923_163001




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця