<

У Волоиньгазі розповіли про нову ціну на газ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:43 | 29.04.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Згідно рішення Кабінету міністрів, із 1 травня 2016 року усі споживачі блакитного палива розраховуватимуться за газ за єдиною ціною у розмірі 6,879 грн за тис. куб. м. В той же час, пільгову ціну у розмірі 3,600 грн за тис куб. м. на 1200 кубів у опалювальному сезоні скасовано.

Відтепер, незалежно від пори року українці платитимуть за газ однакову ціну – 6,879 гривень за тис.  куб. м. За словами представників уряду, саме таке встановлення нової ціни на газ на рівні імпортної (4.9 за 1 куб без урахування транспортування та податків) повинне наблизити український газовий ринок до європейських стандартів. Між тим, таке збільшення ціни, на жаль, ще не передбачає реальних змін у бік покращення якості обслуговування споживачів та підвищення рівня безпеки газопостачання. Адже, збільшивши ціну на ресурс, уряд фактично провів розподіл коштів виключно на користь компанії-монополіста НАК «Нафтогаз України», між тим, підприємства, які безпосередньо обслуговують споживачів, залишились із незначним фінансуванням.

Зокрема, зі збільшенням ціни на енергоносій 71,9 % коштів споживачів отримуватиме НАК «Нафтогаз України», компанія-постачальник ТОВ «Волиньгаз Збут, яка займається обслуговуванням споживачів отримуватиме свою частку від цієї ціни у розмірі 0,7%. У свою чергу ПАТ «Волиньгаз», яке займається розподілом природного газу до кінцевого споживача та забезпечує безперебійність та безаварійність газопостачання отримує 10,6% від сплачених споживачами коштів.

Як розподіляються кошти, які платитимуть волиняни за газ з 1 травня 2016 року

b72509b8-2b82-4519-8f28-962a86ad7d85

Крім того, із коштів, які закладені у тариф на розподіл, ПАТ «Волиньгаз» на виконання Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” встановлює споживачам Волині прилади обліку. Нині в області нараховується близько 50 тис. домогосподарств, для яких ще необхідно встановити газові лічильники. При загальній потребі в 105 млн. грн для забезпечення цієї кількості волинян індивідуальними приладами обліку, підприємству не вистачає 83 млн. грн. Тому, аби пришвидшити роботи із встановлення лічильників для усіх споживачів області, ПАТ «Волиньгаз» заклало до Інвестпрограми на 2016 рік понад 22 млн грн, з яких 17,5 млн. піде на встановлення загальнобудинкових лічильників газу замість індивідуальних.

«Зрозуміло, що реформування газового ринку не можливе без встановлення обґрунтованої ціни на блакитне паливо. Однак, у нинішніх складних економічних умовах у першу чергу потрібно враховувати платоспроможність споживачів та можливість надати підтримку кожному, хто не в змозі осилити такі тарифи на енегроносії. В той же час, збільшуючи ціну палива до рівня імпортної, ми наближаємось до європейського рівня лише у вартості за газ, а  зміни повинні відбуватись у галузі цілком – від модернізації морально застарілого обладнання та газових мереж, до введення 100% обліку газу, так як це відбувається у Європі. Вибіркового покращення для однієї компанії-монополіста без урахування інтересів українців, які сплачують за газ бути не повинно», – зазначив Голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Наразі, аби модернізувати газове господарство Волинської області необхідно щорічно інвестувати у галузь  близько 65 мільйонів гривень упродовж  хоча б п’яти років. Однак, існуючі фінансові умови дозволяють  включити газорозподільному підприємству в роботи лише необхідний мінімум, який дозволить підтримувати газорозподільну систему в робочому стані, попри те, що споживачі сплачуватимуть за газ за ринковою ціною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер